Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: dobry zoom? czy może porządny kompakt?

Domyślnie dobry zoom? czy może porządny kompakt?

Hej

Nigdy nie miałem możliwości sprawdzania kompaktów i mniejszych aparatów niż lustrzanka, obecnie mam 50d i kilka dobrych szkieł (stałki + 70-200) Niebawem wyruszyć chcę na kilka miesięcy tułaczki po Europie i chciałbym zabrać z sobą aparat. Muszę sie zdecydować na jeden obiektyw lub dobry kompakt. Co proponujecie?
    Czy są jakieś kompakty z dobrym zakresem ogniskowej, który lepiej się bedzie spisywał niż 50d z sigmą 18-200 C lub innym podobnym zoomem?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: dobry zoom? czy może porządny kompakt?

ja dzisiaj wpadłem na Canon PowerShot SX50 HS wygląda ciekawie i zoom miażdży

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

+1
    porządny zoom

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Rozważ hybrydę np: Panasonic FZ200 i Fuji X-S1.Mam ten drugi.Produkuje świetne obrazki,bardzo szybka serie ,panorame,oschylany wyświetlacz i sporo innych przydatnych turystycznie ficzerów.
    Mnie przekonał ręcznym zoomem, jak w normalnym obiektywie.Do tych ekstremalnie długich zumów nie przywiązywałbym większej wagi.Te najdłuższe(x50) są i tak praktycznie nieużywane i stabilizacja nie za bardzo pomoże.
    Ostatnio edytowane przez zysk ; 10-08-2014 o 22:44
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez astronauto Zobacz posta
    Czy są jakieś kompakty z dobrym zakresem ogniskowej, który lepiej się bedzie spisywał niż 50d z sigmą 18-200 C lub innym podobnym zoomem?
    Nie, możesz kupić x100s któru ma 35mm albo możesz kupić eos m + 22mm lub innego bezlusterkowca który będzie miał wciąz z grubsza tą samą matrycę, jedynie procesor,oprogramowanie i to jakie szkło (w przypadku wymiennej optyki) założysz. Aczkolwiek uniwersalne obiektywy raczej nie prezentują super jakości czy to pod względem AF czy jakości obrazka. Jeżeli chcesz ultra zooma to licz się ze stratą jakości. Albo zjedź z ogniskowej na rzecz jakości w tym momencie własnie np x100s świetny jak dla mnie, eos m może nie jest demonem jakości ale dość przyjazny z obiektywem 22mm , olympus tez chyba dobrze sobie radzi w tym segmencie, aczkolwiek tutaj mamy ładne już koszta ...
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

50D+ c 15-85/18-135/18-200, jak rozumiem to będzie relacja z podróży?

To mają być zdjęcia pamiątkowe, a co lepsze to gdzieś bym chciał pokazać
    Te obiektywy które wymienił słowiczek właśnie biorę pod uwagę.
    Zależy mi na uniwersalności ogniskowej przy w miarę dobrej jakości

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

albo canon 15-85 do Twojego 50D, albo ... kup fuji x-t1 z 18-55 (a najlepiej 18-135, ale to chyba jeszcze w PL nie jest dostępne) żeby było lżej
    w kompakt mimo wszystko bym się nie pakował

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Wiem że pisałeś o jednym szkle, na twoim miejscu wybrałbym jednak 15-85 i 70-200, wtedy masz ładne" od do" i jakość obrazu.

Ostatnim razem miałem dwa, i niema możliwości bym teraz też tak zrobił.
    Problemem jest waga i mobilność, po przejściu 30-40km nie masz już ochoty szukać w plecaku obiektywu by go wymienić po to by za chwilkę zmienić ponownie i tak kilka razy
    W tej chwili najbardziej interesuje mnie ta sigma 18-200 C chyba najlepiej sie prezentuje z takich większych zakresów

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów