Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: problem z serwisem- plama czy otarcie?

Dopiero zaczyna

Domyślnie problem z serwisem- plama czy otarcie?

Witam wszystkich! Od ponad miesiąca mam problem z serwisem na Żytniej. Mój aparat- body 5D Mark II kupiłam niecałe 2 lata temu. Po paru miesiącach od zakupu zepsuło się pokrętło główne, które zostało naprawione w ramach naprawy gwarancyjnej. Po paru miesiącach wystąpił kolejny problem. Aparat cały czas sie zacinal. Ok 2 miesiące temu w serwisie zmieniono w nim płytę główną i odebrałam aparat po naprawie. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy po wyjęciu aparatu z kartonu to plama na wyświetlaczu, której nie było zanim oddałam aparat do serwisu. Od razu zadzwoniłam na infolinię- gdzie pracownik stanowczo zaprzeczył że taka rzecz mogła mieć miejsce, jednak poprosił o wysłanie zdjęcia i opisu sprawy na maila. Wysłałam go i po paru dniach dostałam odpowiedź że takie uszkodzenie nie było odnotowane podczas przyjęcia aparatu do serwisu. (w ekspertyzie są tylko rysy i otarcia ) Sprzęt odesłałam ponownie do serwisu. Tym razem serwis wszystkiego się wyparł. Powiedział, że to niemożliwe, żeby taka sytuacja miała miejsce w serwisie, że ta plama to jest eksploatacyjne wytarcie spowodowane przeze mnie. Oczywiście odmówiono mi naprawy gwarancyjnej, a reklamację odrzucono. Serwis wysłał mi zdjęcia otarć na obudowie i tej plamy, chyba chciał zasugerować, że skoro na obudowie są otarcia, które są skutkiem eksploatacji, to plamę też zrobiłam ja, co absolutnie nie jest prawdą.

Będę dochodzić swoich praw dalej z pomocą Rzecznika Praw Konsumenta, który mi pomaga cały czas.
    Serwis twierdzi, że ta plama to nie plama, a otarcie - czy mówiąc fachowym językiem tak naprawdę jest? Czy mi tylko tak wmawiają, żeby dalej zrzucać winę na mnie i wykręcić się od wymiany wyświetlacza? Taka wiedza jest mi bardzo potrzebna przy dochodzeniu do swoich praw. Bardzo proszę o pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: problem z serwisem- plama czy otarcie?

a czy serwis nie spisuje protokołu przyjecia sprzętu? w stylu ze cos jest nie tak jak go przyjmuje itp itd? Kiedy ja oddawałem do serwsiu (co prawda w londynie) to dostąłem taką karte gdzie było wypisane że aparat nosi slady uzytkowania, naklejona taśma na aparat itp itd...
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Otarcie pozostawia widoczny ślad, zawsze będą to ryski większe lub mniejsze, to co widzę na zdjęciu wygląda mi na ślad po wytarciu jakieś cieczy. Mogłabyś zrobić zdjęcie pokazujące samą plamę?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

serwis tamrona jak wysyłalem body i obiektyw do kalibracji od razu wypełnił kartę odbioru "body w stanie takim i takim rysy takie i takie" wypisane było wszystko co wysłałem itd

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    a czy serwis nie spisuje protokołu przyjecia sprzętu? w stylu ze cos jest nie tak jak go przyjmuje itp itd? Kiedy ja oddawałem do serwsiu (co prawda w londynie) to dostąłem taką karte gdzie było wypisane że aparat nosi slady uzytkowania, naklejona taśma na aparat itp itd...
    tak dostałam taki protokół, na którym pisze : ślady użytkowania -rysy otarcia. O plamie ani mowy. Serwis umywa ręce twierdząc że ta plama nie jest plamą a otarciem. Chyba chce ze mnie zrobić durnia. Ta plama to jakby wypalenie, ktore intensywniej się świeci pod światło.

Pani z federacji konsumentów prosiła o zapytanie fachowców o to czy to naprawdę jest plama, a nie jak oni twierdzą otarcie i w jaki sposób mogła powstać. Wtedy będzie szansa, że wygram sprawę.

Uzależniony

Z serwisami to jest tak, że jak oddajesz do naprawy sprzęt nawet w stanie sklepowym to i tak piszą, że ma ślady użytkowania, ryski itp bo wychodzą chyba z założenia, że sprzęt używany musi posiadać ślady używania tym samym zabezpieczając się gdy sami coś porysują.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

może idz do innego serwisu, i poproś o ekspertyze (niestety płatną) na piśmie która określi co to jest dzieki czemu Pani z federacji konsumentów będzie miała podkładke do późniejszych kroków co do wyjaśnienia sprawy.
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

No bez jaj otarciem to nie jest. A nawet jeśli to wg mnie nie takim "standardowym", "zwykłym". Jak zawsze wysyłając coś, typu elektronika, itp, .gdzieś, posiłkują się sfotografowaniem tego przed włożeniem do paczki To taka rada na przyszłość.
    Bez względu na to kto ma rację, sprawa trudna dla Ciebie, bo to na Tobie spoczywa ciężar udowodniania "winy" serwisu, ale wg mnie linia obrony serwisu, że to było "odnotowane otarcie" jest lipna.

Zablokowany
    Miasto
    Usa

hmm... wygląda to jakby slad po jakiejś cieczy...

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

wygląda jakby zbliżyło się do niego silne źródło gorąca
    ekspertyza-jak będzie po myśli to do sadu

Uprawnienia umieszczania postów