Powiem tak.
Ja 3 lata temu zakupiłem sobie niebieskiego Boscha: GSB 18-2-LI Professional Akumulatorowa wiertarko-wkrętarka udarowa Wiertarko-wkrętarka udarowa | Bosch Professional. Za zestaw wraz z L-boxem, dwoma aku i wiertłami do betonu także Boscha ( w gratisie od sklepu) zapłaciłem koło 1000 PLN ( i tak w promocji bo sklep zaopatrywal naszą firmę w niebieskie bosche). Dodatkowo w linii niebieskiej boscha masz full serwis na 3 lata i przekonałem się, że to znakomita sprawa, gdyż jakieś dwa miechy przed końcem gwarancji zaczęło mi dymić z silnika.. W serwisie wymienili cały silnik ( a przynajmniej tak napisali w opisie naprawy

Z tego co widzę, moja jest o wiele słabsza (39/18 Nm a ta Metabo 60/34) ale w sumie nie dziwne skoro masz otwór w betonie do 13mm.
Na udar nie masz co się napalać te wibratory w takich wiertarkach robią zwykle dużo hałasu, a udar z tego marny. Oczywiście najlepszą sprawą jeśli chodzi o udar byłby system SDS, ale chyba tylko Bosch Uneo z akumulatorowych to ma, ale nie wiem czy ten system to wyznacznik dla Ciebie.

O firmie słyszałem że robią bardzo dobry sprzęt, to samo jak Makita i Bosch, przy czym chyba jednak w takiej kolejności: Makita, Metabo, Bosch
A co do mojej. Ja tą wiertarką w domu robiłem wszystko. Od prostych dziur żelbeton (w starym budownictwie ( o ile nie trafił na zbrojenie)), drewno bez problemu, metal, ale także używałem jako szlifierki ( z odpowiednimi końcówkami) i na upartego jak flexę i lajtowo jako mieszadełko do farb.
Kilka razy spadła z około 1 metra na twardą posadzkę ( nie trafiłem haczykiem o kieszeń), pracowała w dużym zapyleniu ( chyba stąd dymek z silnika), nie została nigdy zmoczona.

Czego mi w mojej brakowało czasem? Trochę więcej siły ( Twoje 60/34 Nm wygląda imponująco) oraz lepszego udaru.
Aha, jeszcze metalowego wrzeciona. Moja jest plastikowa z szybkozłączką która się już powoli wyrabia i puszcza czasem wiertło.

Waga tego metabo jest też dość słuszna co przy wierceniu jedną ręką ( drugą się czegoś trzymasz) może być lekko trudne, ale chyba kwestia wprawy.

Ja bym teraz zmienił mojego Boscha na Twojego Metabo bo wydaje się naprawdę interesujący

Zwróć tylko uwagę na okres i zakres gwarancji - jak pisałem wyżej, nawet w warunkach domowych długa gwarancja się przydaje, zwłaszcza, że używać będziesz od czasu do czasu więc nigdy nie wiadomo co i kiedy się stanie.