Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Co po 50D ?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Co po 50D ?

Co do cropa, to podobnie jak Ciebie irytują mnie szumy z 50D, ale jakoś z tym żyję, albo robię 1100D - idiotyczne, ale mniej szumi.

Jak pozostajesz przy cropie, to nowoczesny AF masz w 70D i 7D, w obu lekko mniejsze szumy niż 50D.

Jak amatorka, to 70D, a jak kierunek ku zawodowstwu (przy cropie) to 7D.

Dalej to już FF - a tu chyba najlepiej dla amatora 6D.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 06-08-2014 o 21:32

Początki nałogu Awatar 5pirit

Fajnie, że ten temat powstał bo sam będę chciał wymienić swojego 50D (choć mało eksploatowany) pod koniec roku lub dopiero w przyszły roku na coś nowszego a może nawet nowego. Osobiście bym się skłaniał do pełnej klatki np. 6D albo 5D MKII z małym przebiegem. A jak kasy zabraknie to 70D.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Jak amatorka, to 70D, a jak kierunek ku zawodowstwu (przy cropie) to 7D.
    Z tego wychodzi, że 7D jest najwyższym i najlepszym modelem Canona dla cropa? Aż nie chce mi się wierzyć, że przez około 5 lat nie wypuścili nic "lepszego" ( nowszego). Tylko to mnie powstrzymuje przed podjęciem ostatecznej decyzji. W końcu ten model nie jest wiele młodszy od 50D. Wyszedł około rok później i oprócz podwójnego ( lecz tego samego procesora) i większej ilości pól AF no i sposobem pomiaru światła się praktycznie nie różni... Obawiam się, że zamianka 50D na 7D nie zrobi jakiejś zauważalnej różnicy.

Co więcej, jako, że 70D i 7D dzieli 4 lata, to 70D wcale nie jest lepszy...
    Na minus dla 70D to obudowa, no i ta żywotność migawki... może gdyby chociaż to było, to nie miałbym problemów z decyzją... a tak jest pat: nowy aparat 70D, nowsze technologie, ale niepewna jego przyszłość, z drugiej strony pewny sprzęt ale technologicznie tylko odrobinę lepszy od 50D... no nie wiem, takie są moje odczucia...

Jak amatorka, to 70D, a jak kierunek ku zawodowstwu (przy cropie) to 7
    Mógłbyś podać powody takiej, a nie innej klasyfikacji?

P.S. A pamiętam jak dziś, jak zachwycałem się tym 7D po jego wejściu na rynek... w brodę sobie plułem, że nie poczekałem chwilę z zakupem 50D
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Od 4 lat użytkuję 50D, najpierw hobbystycznie, potem zawodowo. Nie mogę złego słowa powiedzieć o tym aparacie. Na szumy zacząłem dopiero narzekać, kiedy zakupiłem 6D. Niemniej nie planuję sprzedaży cropa, nawet jak zakończę działalność zawodową, bo są sytuacje kiedy sprawdzi się lepiej od szóstki. Jeżeli aparat sprawuje się dobrze, to moja rada dla autora wątku jest taka, aby nie wymieniał go na innego cropa. Jedyna sensowna zamiana to na ff. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    A czego brakuje Ci w 50D?
    Sam właśnie mam podobne "rozterki" tylko że mi brakuje głównie wyższego ISO i doszedłem do wniosku, że chyba najlepszym rozwiązaniem byłby zakup 6D tylko, że ja musiałbym jeszcze wymienić obiektyw 17-50 na odpowiednik pod FF, a to już duży wydatek.
    Jak zapniesz 50/f1.4 do FF to długo nie będziesz chciał wymieniać 17+50 na odpowiednik

Moim zdanie jeśli 50d działa dobrze a nie macie panowie parcia na FF to bym nie wymieniał. Szkoda kasy. Jeśli ma być skok jakościowy to 5dmkII albo 6D.
    Używam intensywnie 5dmkII już 3 lata i do tej pory cieszy mnie jakość zdjęć z tej puszki - ciągłe WOW. Wcześniej miałem kilka cropów i to jednak nie było to. Jeśli jednak dla kogoś nie ma różnicy to zostać przy swoim sprawdzonym cropie do końca jego dni i nie wydawać pieniędzy bez sensu na nowszą, praktycznie identyczną puszkę
    Miłego dnia
    moja www

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Jeśli jednak dla kogoś nie ma różnicy to zostać przy swoim sprawdzonym cropie do końca jego dni i nie wydawać pieniędzy bez sensu na nowszą, praktycznie identyczną puszkę
    No właśnie, chyba w tym przypadku będzie to najlepsze rozwiązanie...
    Muszę w takim razie zrobić generalny porządek ze szkłami i puchą... jakieś kalibracje i czyszczenie...

BTW, czy może ktoś z okolic Olsztyna mógłby się spotkać celem porównania fotek z tej puszki?
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

FF only.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    FF only.
    He..he, ale się wyczerpująco rozpisałeś

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

He..he, ale się wyczerpująco rozpisałeś
    niech sobie kupi na jaki go stac.

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Ja wymieniłem 50D na pierwsze 5D i nie było chwili bym żałował tej decyzji. Szczegółowość zdjęć mnie po prostu powaliła:-) Z 5DII czy 6D na pewno będzie to odczucie wzmocnione ;-)
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów