Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Psi ruch, czym uwiecznić?

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Psi ruch, czym uwiecznić?

Wszystkie są oryginalne, czy to będzie Canon, tamron czy sigma, tylko Canon to szkło systemowe. Przydałoby się coś ze stabilizacją. Idealny byłby jasny z szybkim ostrzeniem i stabilizacją, ale to drogie szkła. Jeżeli potrzebujesz tylko do psów dobry będzie c 28-135/3.5-5.6, ma stabilizację i szybki napęd usm. Nie jest najjaśniejszy, ale nie zrujnuje ci portfela, a na dworze będzie ok. Zależy też ile masz do dyspozycji oprócz wspomnianych 1500 na korpus.

Po co jej polecacie kompakt z trybem M, skoro ona właśnie taki ma, do tego ktoś tam polecił megazoom, a ten Samsung to właśnie megazoom. Mawet wiesz co to blokada af, o co chodzi z liczbą f, głębią ostrości, ISO i czasem otwarcia migawki? Domyślam się, że nie, wiec na cholerę chcesz kupować coś lepszego, jeśli nie potrafisz obsłużyć tego co masz.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez eclipsis Zobacz posta
    Po co jej polecacie kompakt z trybem M, skoro ona właśnie taki ma, do tego ktoś tam polecił megazoom, a ten Samsung to właśnie megazoom. Mawet wiesz co to blokada af, o co chodzi z liczbą f, głębią ostrości, ISO i czasem otwarcia migawki? Domyślam się, że nie, wiec na cholerę chcesz kupować coś lepszego, jeśli nie potrafisz obsłużyć tego co masz.
    Ludziom bez wiedzy o fotografii wydaje sie ze lustrzanki jest lekiem na wszystko. Ze lustrzanka nie zrobi "zamazanych" i nietrafionych zdjec. Niestety nie jest to tak. Wiedze trzeba skads zaczerpnac dlaczego zdjecia sie "zamazuja" itp itd.

Canon 1100D, 1200D spokojnie ci wystarczy jesli koniecznie chcesz cos zmienic. Obiektyw kitowy wystarczy do psiakow.
    W obecnej chwili, wiekszosc aparatow wiekszosci producentow jest swietna. Wybor to kwestia osobistych preferencji bardziej niz funkcji.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 07-08-2014 o 16:08
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar zysk

IMHO
    Lustrzanka będzie lepsza do fotografowania psów w ruchu niz jakakolwiek hybryda czy kompakt.
    I wystarczy jakakolwiek podstawowa.Akurat mam na stanie i będę miał jeszcze kilka miesięcy zwierza z temperamentem.
    Próbowaem go fotografować Fuji X-S1 ,całkiem przyzwoitą hybrydą,wyniki raczej bardzo słabe słabe
    w porównaniu z wiekowym Pentaxem K100D którego jeszcze w zeszłym roku używałem równolegle z Pentaxem K-5.
    Ten drugi był lepszy ,ale to nie była przepaść.Myślę ,ze w systemie C będą podobne zależności.
    Szczególnie ,że autor watku jest jeszcze na etapie podstawowym.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pewnie, że dslr będzie lepsza, pod warunkiem, że autorka postu będzie wiedziała jak tą przewagę wykorzystać.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

DSLR trzeba się po prostu nauczyć, im bardziej zaawansowany aparat, tym więcej nauki. Obsługi sprzętu oczywiście. Nauczyć się fotografii to osobna sprawa, a tu operowaniem.in. przysłoną, migawką, dobieranie wartości iso nie jest zarezerwowane dla lustrzanek, tylko dla każdego aparatu,który takowe funkcje posiada. Mając podstawy tej wiedzy zdobytej nawet na zaawansowanym kompakcie łatwiej jest ogarnąć się na lusterku. Co w niczym nie przeszkadza, żeby uczyć się fotografii nie mając o niej zbyt wiele pojęcia, a mając lustrzankę. Warunek - trzeba chcieć się uczyć, a nie zastąpić braki w wiedzy lepszym aparatem.

Do ruchu,dynamiki: imho - tylko lustrzanka.Nie mam żadnej fotki tego typu/podobnej/szybki ruch z innych aparatów niz lustrzanka.
    Mówimy o niskich cenach sprzętu.Może nowoczesne bezlusterkowce też tak potrafią ,ale to inna półka cenowa.
    Fotka przykładowa ,a nie do oceny .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Do ruchu,dynamiki: imho - tylko lustrzanka.
    http://simen.nazwa.pl/chwale/canon/ds1.jpg
    Rok 2007, lustrzanki jak i sprzęt tej klasy nie jest tak powszechny i popularny w codziennym użytkowaniu przez amatorów i zwykłych "chętnych". Żeby mieć szeroki kąt, albo tele trzeba było mieć ultra mega zooma, i w tamtym czasie (chyba wiele osób z pewnym doświadczeniem potwierdzi ) swoje 10 minut miało fuji z modelami s6500 oraz s9600 . Kilka ładnych lat jezdziłem z rodzicami z tym aparatem na wystawy psów gdzie zarówno fociłem agiliti (tor z przeszkodami dla psów) oraz coś jeszcze szybszego, wyścigi na 1/4 mili. I do dziś gdzieś tam pewnie w zakurzonym pudełku z DVD (bo dysk przenośny to niewiem kto miał) mam zdjęcia i wiem że były jak na dany sprzęt świetne, ostre, ładnie rysowały nawet przy przysłonie 6,3 albo 7,1 . Tak tak, można i przy takiej przysłonie zrobić całkiem dobre zdjęcie, anie tylko 50/1,8 i tylko ztym można ruszac...
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Ależ masz rację , Mam świetne fotki z Premier 2,1 Mp ! .Pokazy motocyklowe,czołgi miażdżace osobówki:dynamika.
    Ale mówimy o dniu dzisiejszym i wyborze dla amatora.a ON ma mało czasu: ma jeszcze do obrobieniaudelka,fejsbuka,GG,twittera,pare blogów
    i kiedy tu ten ktoś ma czas na pracę z fotką ? .
    btw
    Napisałem taka opinie na podstawie fotografowania kilkoma aparatami cyfrowymi:
    -sony mavica
    -mustek
    -Premier
    -Kyocera
    -Pentax
    Pomiędzy nimi były"przepascie" technologiczne i finansowe(cena do jakości)

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

właśnie dlatego o tym mówie, dziś mamy wysyp ludzi którzy kupuja lustrzankę myśląc , że jest łatwiej. Bo można kupić obiektyw, bo można kupić lampe, bo można to czy tamto. Jak ja sie uczyłem trzeba było kombinować i np dyfuzor zbudowany z paczki po papierosach czy opakowaniu po danonkach to nie było nic dziwnego. Dziś to nie przejdzie, gdyż wszystko można kupić i wszystko można znaleźć w necie, w moim odczuciu skonczył się czas uczenia się poprzez fotografię i jest czas nauki poprzez spędzanie czasu w necie i nie na sensownym szukaniu informacji tylko na prostym rozwiązaniu, zadać pytanie i oczekiwać odpowiedzi w stylu "KUP xxxx" i tak zeby odpowiedziało najlepiej 20-50 osób bo oni wiedzą co potrzebuje osoba zadająca pytanie . Brak zaangazowania i przemyślenia czego tak naprawde sam potrzebuje daje nam efekt w tym co widzimy.
    Zresztą mój plan dnia tez jest bardzo napięty, 2 prace,silownia,bieganie,spotkania z klientami, do tego dochodzi strona www, facebook (fotograficzny) , obróbka zdjęć, mail bla bla bla i jakoś wciąz się uczę

ale co ja tam sie znam....
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów