Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Jeżeli koniecznie chcesz kupić lustrzankę do fotografowania okazyjnego to suma 1500 zł.wystarczy ci na nowego 1100d, chwalony przez wielu użytkowników podstawowy model lustrzanki canona z wymienną optyką. Z czasem jak nauczysz się obsługiwać ustrojstwo dokupisz obiektyw według własnych potrzeb.
daltego proponuje kupić sprzęt o znacznie wyższej klasie bo za jakiś czas może (kto wie) będziesz focić imprezy masowe, zawodowo i po co wydawać dwa razy?? takie gdybanie
Zaproponowałeś tylko "porządny kompakt z funkcją M" i "sprzęt o znacznie wyższej klasie" jak to ująłeś. A może podasz konkretną propozycję czegoś w przedziale cenowym na jaki mnie stać?![]()
wystarczy że wpiszesz w allegro przedział cenowy na jaki cię stać a następnie zgodnie z opisem sprzętu znajdziesz taki z funkcją M, aparaty w tym momencie w danych klasach są bardzo podobne i różnią się często mało znaczącymi szczegółami, tylko i wyłacznie od ciebie zalezy jak tego użyjesz
Tyle że za podaną sumę można kupić albo nowy entry lv, albo używany z wyższej półki, przy czym 6d z pewnością to nie będzie. Oprócz wymienionego przeze mnie 1100d możesz zwrócić uwagę na 50d, bardzo dobry i zaawansowany korpus, który w połączeniu w odpowiednim obiektywem pozwoli ci na robienie ładnych zdjęć. Istotne jest tu twoje doświadczenie w fotografii, jego brak nie zastąpi najdroższy nawet aparat i w takim przypadku oprócz nauki obsługi sprzętu czeka cię jeszcze sporo pracy zanim uzyskasz zadowalające efekty, ale warto, wyjątkowe, niepowtarzalne ujęcia zrekompensują wszystko. To również dobry wybór dla osób,które w przyszłości chciałyby przejść na FF. Nawet 40d byłby dobrym wyborem.
Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 07-08-2014 o 10:53
A czy na początek obiektyw oryginalny wystarczy? Czy mam dokupić jakiś inny?
oryginalny obiektyw haha xd
Wystarczy Ci kompakt, który Ci zaproponowali - canon g15 - świetny sprzęt a widziałem też na allegro w tej cenie canona g1x
Jak chcesz lustro to ja Ci zaproponowałem 40d + 85 1.8 (jakbyś długo polowała to za 1500zł byś dała radę kupić) jak szybko to lepiej będzie kupić np 40d + canon 18-135