Ja bym stawiała na początku na szkła.
https://www.youtube.com/watch?v=hk5IMmEDWH4
Ja bym stawiała na początku na szkła.
https://www.youtube.com/watch?v=hk5IMmEDWH4
wszystko ma swoje mozliwosci, crop nie zwalnia z możliwości zrobienia dobrego zdjecia a i FF nie spowoduje że każde nasze zdjęcie będzie magiczne i fantastyczne. Dobre body to naprawdę ważna rzecz , w tym samym miejscu stoją szkła, to jak wybranie czy wolało by się stracić węch czy smak...
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Ja swojego czasu porównywałem jakosc zdjec z 5d classica z moim bylym 650d. I powiem szczerze, ze gdy zobaczylem co potrafi leciwe 5d to zwatpilem. Obrazek byl kontrastowy, plastyczny a iso miodzik. Od tamtego czasu mam uraz do cropa i nikt mnie nie przekona, ze cropek daje porownywalne zdjecia. Owszem dla zupelnego amatora to i zdjecie z komorki bedzie dobre jakosciowo. Po czasie sprzedalem 650d i przesiadlem sie na 6d i do moich osobistych zastosowan bedzie na wiele lat.
Nie jestem dżiadżistą FF, dopuszczam istnienie cropa. Sam mam jako zapas na czarną godzinę![]()
FF ma lepszy wizjer... To jest bezdyskusyjne.
Zdjęcia robię cropem i ff, miałem i mam ciemne i jasne szkła. Powiem tak - większe możliwości daje jednak crop z jasnym obiektywem niż pełna klatka z czymś ciemnym. Jestem starej daty i zdjęcia drukuję do albumów ( takie też oglądam i prezentuję). Przy rozmiarze 10x15 trudno dostrzec różnicę czym robione ( szum jakoś mało widoczny, głębia ostrości pomimo, że mała to jednak "duża"), niemniej jasne szkła ułatwiają i uprzyjemniają wykonanie zdjęcia. Przy rozmiarze 21x15 widać już różnicę na korzyść 6D, zwłaszcza na wysokim iso, a i głębia bardzie "rzuca się" w oczy. Tak więc rada dla autora wątku - jak budżet ograniczony to najpierw jasne szkła a potem ff. Najlepiej mieć jednak jedno i drugie :-) Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
elki to jednak +100 do lansu,z daleka widać, ze jesteś gość
prawdziwy Fotograf Artysta