Ciekawostka.
Zwycięzcy konkursu fotograficznego World Press Photo 2015 nie używali Canon EOS 6 D !!!
Canon EOS 5D mk II - 4 zwycięskie zdjęcia.
http://www.quesabesde.com/noticias/world-press-photo-2015-camaras-fotos-ganadoras_12834
Ciekawostka.
Zwycięzcy konkursu fotograficznego World Press Photo 2015 nie używali Canon EOS 6 D !!!
Canon EOS 5D mk II - 4 zwycięskie zdjęcia.
http://www.quesabesde.com/noticias/world-press-photo-2015-camaras-fotos-ganadoras_12834
Ostatnio edytowane przez kupisk3 ; 18-02-2015 o 15:22
6d mkII
No i co w tym odkrywczego ?
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
Odpowiem tak: nadal uważam, że matryca ( czyli prostaczkowo mówiąc obrazek) z 5 D Mk II jest znakomity, ale... 6 D ma jednak tyle nowych i przydatnych rozwiązań, że nawet drobna różnica ( jeśli w ogóle jest) wskazuje za zasadnością wymiany - co uczyniłem i jak szanowni przedmówcy - nie żałuję.
Opisane w poście ( kilka wyżej ) zwycięskie zdjęcia z piątki to taka dziecięca prowokacja do polemiki. Pisano już wszędzie i wielokrotnie, że rewelacyjne fotki można zrobić " małpką"
i pewnie też mogą być lepsze od robionych 5-tką czy 6-stką. Zależy od autora co dedykuję autorowi postu.
Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem![]()
c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
mój FB
mój Flickr
nie ma w tych zdjeciach czegokolwiek takiego , czego nie daloby sie osiagnac innym modelem canona lub nikona FF.
tzn nie ma w nich nic takiego co wynikaloby wylacznie z c5mk2.
,c1mk3ds , c5mk2, mk3 , c6d to ta sama klasa jakosci obrazowania , roznice sa bez wiekszego znaczenia i chyba o tym wszyscy juz wiedza.
dopiero 5ds to inna klasa - ale wcale nie chce powiedziec ze lepsza - inna.
Zauważcie też jaki jest ruch w 6d z drugiej ręki - bardzo minimalny. Wniosek - kto raz kupi, to już sprzedawać nie chce![]()
Ze wszystkim tak jest, jak sprzet robi robote to po co tracic na odsprzedazy?
Ogladalem ostatnio jakis podcast na youtubie i 1 na 6 czy 7 mial Nikona. Reszta Canon w tym 6D (oczywiscie wystepowali tam profesjonalisci landscapy, reportaz). Prowadzacy wrecz prosil o Nikona. Pojawil sie typ z D700 ale w plecaku mial tez 6D![]()
6D ma wszystko co potrzebuję!
- używam tylko środkowego punktu af - może nie być pozostałych
- po co mi łatwe wybieranie balansu bieli jak używam raw-ów
- jest dosyć lekki - niestety wolę cięższe (wcześniej 1Ds mk II), ale to nie problem
- uchwyt lepiej mi pasuje niż w 5D mk III - żaden z nich nie ma niestety takiego jak w jedynkach
- ISO - inna bajka - rawy w iso 5000 do wydruków w formacie A4 świetne
- nie ma bandingu jak w 5D mk III (w serwisie powiedzieli że w piątce tak ma być - lipa)