Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Kopiowanie 350D -> PC

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiul
    Ja miałem wcześniej fuji s5500 i byłem zadowolony, że aparat był wykrywany jako dysk. Wiem, zaraz powiecie, że powinno się mieć czytnik i macie rację, ale dlaczego Canon proponuje takie "chore" rozwiązanie jeśli chodzi o komunikację puszka -> PC. Nie posiadając np czytnika nie można sobie ściągnnąć zdjęć przez TC. Zdarzyła mi się również taka sytuacja z 350d, że bez zainstalowanych sterów pokazał aparat w "Mój komputer" , za chwilę podłączylem innego 350d i już go nie wykrywał - wniosek jedziesz do Cioci bież stery ze sobą albo czytnik i naczej Ciocia zdjęć nie obejrzy
    bez czytnika ani rusz..... i to z każdym aparatem.... po jakimś czasie Windows nawet XP zgłupieje..... i będą ..... wielkanocne jajca.......
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiul
    ... wniosek jedziesz do Cioci bież stery ze sobą albo czytnik i naczej Ciocia zdjęć nie obejrzy ...
    Jesli chodzi o przegladanie (tylko) to jak ciocia ma telewizor to tez sobie poogladac moze
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie rozumiem problemów opisywanych w tym wątku.
    Mam 350d. Po podłączeniu go do PC w katalogu Mój komputer pojawia się ikonka aparatu a po kliknięciu w nią pojawia się... pusty katalog. Ale kliknięcie Odśwież powoduje odnalezienie plików zdjęć w katalogu. I można działać. Zawsze kopiuję zdjęcia na PC tą drogą i nie miałem żadnych problemów. Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogist
    Bo nie kazdy ma problemy Kolega cos niepokojacego zauwazyl wiec pisze o tym.
    Pamietajmy ze wiekszosc z nas (okolo 90%) uzywa wind jako OS-ow ... a tam co SP to nowe ficzery
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

... Mój komputer pojawia się ikonka aparatu a po kliknięciu w nią pojawia się... pusty katalog. Ale kliknięcie Odśwież powoduje odnalezienie plików zdjęć w katalogu....
    A RAWy widzisz ??

Pozdrawiam

JACOR
    Guest

Domyślnie

Chciałem podkreślić, że mam od początku zainstalowane na PCcie oprogramowanie komunikacyjne Canona dostarczone wraz z aparatami. Ponieważ używam jeszcze Win2000 to aparaty nie byłyby rozpoznawane jako dyski bez tego s/w (tak jak to potrafi XP).
    RAWy się kopiują tak jak i JPEG, nie ma problemu z RAWami. Ale tak jak pisałem, trwa to w 350D sporo dłużej niż w przypadku IXUS700, a właściwie różnica polega na tym, że w IXUSie kopiowanie rozpoczyna się natychmiast po wciśnięciu Download, a w 350ce kopiowanie jest poprzedzone jakąś, niezrozumiałą dla mnie, około 20-30 sekundową aktywnoścą karty CF. Ewidentnie takiego opóźniającego etapu przy kopiowaniu nie ma w IXUSie.
    Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam 350d. Po podłączeniu go do PC w katalogu Mój komputer pojawia się ikonka aparatu a po kliknięciu w nią pojawia się... pusty katalog. Ale kliknięcie Odśwież powoduje odnalezienie plików zdjęć w katalogu. I można działać. Zawsze kopiuję zdjęcia na PC tą drogą i nie miałem żadnych problemów. Pozdrawiam.
    Zgadzam się z Tobą w pełni, ale umówmy się, ten sposób kopiowania dla "okienek" nie jest zbyt szczęśliwy. Nie możesz np. zmienić nazw plików w trakcie kopiowania i takie tam. Po za tym inne OS-y pewnie sobie nie poradzą z wykryciem puszki.

Jedynie słusznym rozwiązaniem jak piszecie to "czytacz" . Poza tym podłączając aparat istnieje potencjalne ryzyko np. zrzucenia aparatu, a tak wyciagamy kartę i po sprawie.
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter
    A RAWy widzisz ??

Pozdrawiam

Tylko RAWy widzę.
    Bo tylko w RAWach pstrykam.:-D
    Pozdrawiam.

JACOR
    Guest

Domyślnie

Dzięki wszystkim za sugestie. Dziś wpadłem na przyczynę, która powodowała takie właśnie zachowanie aparatu, jak wcześniej opisałem. Aby zakończyć ten wątek powiem krótko: "Gó...o chłopu, nie zegarek". Przyczyną długiego (okazuje się że nawet ponad minutowego) czasu aktywności karty przed rozpoczęciem kopiowania do PC było nieustawienie przez użytkownika w aparacie opcji "PC connection", tylko pozostawienie "Print/PTP".
    Tak, jest mi wstyd, ale pomyślałem, że może komuś się kiedyś zdarzy podobna sytuacja i wtedy znajdzie ten wątek, bez potrzeby stawiania tego pytania i robienia z siebie gamonia.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów