Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Samyang 8mm 3.5f wadliwa wersja?

Domyślnie Samyang 8mm 3.5f wadliwa wersja?

Witam. Obiektyw mam z 2 tyg może, jakiś czas temu miałem dziwną smugę na zdjęciach, wyczyściłem obiektyw i znikła. Dzisiaj pojawiła się w tym samym miejscu wraz z kilkoma innymi lecz obiektyw jest czysty. Noi straszny mam problem z ostrością :/ wydaję mi się czasem że w porównaniu do innych zdjęć na internecie ja mam całkowicie nie ostre. Ale tutaj wydaje mi się że moja wina bo dopiero co zaczynam przygodę z fotografią. Body to 1100d.

Link do zdjęcia na którym widać te ślady.
    Damian_Watek's Library | Photobucket

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Samyang 8mm 3.5f wadliwa wersja?

to jest syf na matrycy xD i wychodzi jak używasz wyższej przysłony
    na f/3.5 nie będziesz pewnie widział
    a na f/16 będziesz widział na bank
    Matryca do czyszczenia a nie obiektyw a ostrość ciężko ocenić na takim zdjęciu i przy manualnym obiektywie wina może leżeć po Twojej stronie

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez watek Zobacz posta
    Witam. Obiektyw mam z 2 tyg może, jakiś czas temu miałem dziwną smugę na zdjęciach, wyczyściłem obiektyw i znikła. Dzisiaj pojawiła się w tym samym miejscu wraz z kilkoma innymi lecz obiektyw jest czysty. Noi straszny mam problem z ostrością :/ wydaję mi się czasem że w porównaniu do innych zdjęć na internecie ja mam całkowicie nie ostre. Ale tutaj wydaje mi się że moja wina bo dopiero co zaczynam przygodę z fotografią. Body to 1100d.

Brudna matryca. Co do ostrości zobacz czy nie obiektyw nie ma BF i FF
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

matryca do czyszczenia a co do ostrości to raczej najlepsza w przedziale przysłony f5,6 do f8 bardziej przymykasz tracisz ostrość Test Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Włosek na matrycy i kilka paprochów... moim zdaniem. Grucha i przedmuchać.
    Co do ostrości zdjęć. Musztarda nie jest najważniejsza :-) a zdjęcie wcale nie wygląda tragicznie pod względem ostrości.
    Pozdrawiam
    Oj ... nie zauważyłem poprzednich wpisów :-)
    Ostatnio edytowane przez niki68 ; 28-07-2014 o 01:04

Niestety w przypadku Canona 1100D będziesz czyścił matrycę 2x częściej niż np w 1000D. Ten aparat nie ma czyszczenia ultradźwiękowego. W przypadku małych paprochów to pomaga.
    Czy masz Samyanga 8/3,5, czy wersję SC II (podobno minimalnie ostrzejszą). Zwykłego Samyanga przeważnie trzeba domykać do min. f/5,6, a niektórzy maniacy ostrości twierdzą, że i do f/8,0.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

SC II , ja staram się minimum do f/8.0, to mój pierwszy manualny obiektyw w sumie body z kit'em mam już 2 lata, ale jakoś z kitowym obiektywem focenie nie dawało mi frajdy, i brak motywacji do nauki. Dopiero teraz od miesiąca jak zainwestowałem w obiektywy, zacząłem powoli nabywać wiedzy Body oddane już do czyszczenia. Dzięki za pomoc

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Body oddane już do czyszczenia. Dzięki za pomoc
    Proponuję zainwestować w gruszkę http://dcfoto.pl/dmuchawa-gruszka-fo...24h-p1786.html bo matrycę będziesz miał często zabrudzoną, a te paprochy na zdjęciu wyżej to pikuś w porównaniu do stanu matryc niektórych aparatów, jakie widziałem. Ja często zmieniam obiektywy bo 1100 D zostawiłem sobie do M42 i gruszka skutecznie załatwia sprawę. To czego nie dała rady gruszka ładnie usuwa się w DPP czy innym programie. Jeżeli ktoś nie potrzebuje cudów to C 1100 D mimo ewidentnie budżetowej klasy wcale nie jest złym aparatem i można nim robić przyzwoite zdjęcia. Znienawidzony KIT jest ostatnim obiektywem, którego się pozbędę bo idealnie nadaje się na odwrotkę do makro. Przekonanie, że mając droższy obiektyw będę robił lepsze zdjęcia - już przerobiłem :-) Z mojej perspektywy patrząc - jest to przekonanie złudne.
    Pozdrawiam

SC II , ja staram się minimum do f/8.0, to mój pierwszy manualny obiektyw w sumie body z kit'em mam już 2 lata, ale jakoś z kitowym obiektywem focenie nie dawało mi frajdy, i brak motywacji do nauki. Dopiero teraz od miesiąca jak zainwestowałem w obiektywy, zacząłem powoli nabywać wiedzy Body oddane już do czyszczenia. Dzięki za pomoc
    Z tego co pamiętam to czyszczenie komory aparatu - lustro, matryca, matówka w CSI to 76, albo 67zł.
    Przedmuchiwanie gruszką nie zawsze pomaga. Czasami przenosi tylko syfy z jednego miejsca w drugie. Może jako pierwszy etap czyszczenia można się tak bawić.
    Ostateczne czyszczenie sensora lepiej robić na mokro:

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez niki68 Zobacz posta
    ... To czego nie dała rady gruszka ładnie usuwa się w DPP czy innym programie ...
    Matryca powinna być czysta, a nie korekty w DPP.
    Jak ktoś używa 1100D i zmienia często obiektywy, to po roku będzie więcej korektował niż fotografował (np na f/11 lub f/16).
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Witaj
    Ja z [cobaltem] dyskutował nie będę bo za cienki jestem :-) Rzuciłem tylko propozycje. Mi to przedmuchiwanie gruszką wystarcza. Miałem oddać sprzęt do czyszczenia i kalibracji jednego z obiektywów ale ten http://www.canon-board.info/pierwsza...01/index6.html i inne wątki na forum skutecznie mnie od tego odwodzą. Nie wiem ile jest w tym prawdy a ile przypadku. Na f/11 widać u mnie 5 pyłków. Większych wartości przysłony raczej nie używam. Jakoś boje się sam czyścić na mokro matrycę.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów