Są to w sumie moje pierwsze zdjęcia robione lustrzanką i coś mi w nich nie gra, więc prezentuję je Wam, żebyście w miarę możliwości dali mi jakieś porady czy zbluzgali co się Wam strasznie nie podoba =).
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.13.14.15.
Są to w sumie moje pierwsze zdjęcia robione lustrzanką i coś mi w nich nie gra, więc prezentuję je Wam, żebyście w miarę możliwości dali mi jakieś porady czy zbluzgali co się Wam strasznie nie podoba =).
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.13.14.15.
Ja się nie mogę do niczego przyczepić, zdjęcia są ładne i dokładne. Podobają mi się te kolory. Bluzganie w żadnym wypadku nie będzie tutaj potrzebne. Pozdrawiam)
O można się "przyczepić".
1) Filtr polarek dodać, budynki poprostować - Co ma być tematem ?
2-4) Pstryki do albumu
5) Ciekawe ale nie jest ostre, niewielkie przepalenia, drastyczne światło
6) Niezłe tylko płot przeszkadza z tym "słupkiem", nieco krzywe
7-10) Poprostować
10) Wyczyścić matrycę, dołożyć ziarno analogowe (alternatywnie),
12) Pstyk
13) Ciekawe, ale źle ucięte, prosi się B&W
14) Tęcza ale mała, niebo przekolorowane
15) Przekolorowane i bez tematu, badyle na górze.
P.S. To takie moje spostrzeżenia, ale mogę się nie znać, sam jestem amatorem.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-07-2014 o 21:41
Możliwe, że przesadzam z lightroomem troszkę xD, ogólnie zazwyczaj u mnie tematów nie ma, ogólnie najprzyjemniej robi mi się zdjęcia krajobrazów i architektury i w sumie to chyba może być temat. To, że na niektórych zdjęciach jest nieostre mogę obwinić moje lenistwo ponieważ ustawiłem af na automat xd, teraz jak będę jechał do Krakowa popróbuje robić zdjęcia z użyciem centralnego punktu, a przepalenia ponieważ zapomniałem sobie zmienić z matrycowego na punktowy czy centralny xD. Niektóre zdjęcia próbowałem prostować w lightroomie ale kończyło się to naprawdę brzydkim ucięciem połowy zdjęcia xd, chyba będę musiał po prostu "prościej patrzeć" następnym razem xD. Ogólnie to dzięki za opinię i porady, spróbuję coś zmienić w tych zdj i czekam na więcej porad
.
Mam nadzieję, że pokażesz to nowe foty i powodzenia
Czasami mniej na zdjęciu - znaczy lepiej.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-07-2014 o 21:46
Też amatorskim okiem:
1/wyprostować
2/złom
3/wiekszy złom
4/nic
5/źle skadrowane
6/złe płoty
7,8 za duzo bruku
9,10 wyprostowac
12/za mało kaczki,to raczej cel dla myśliwego
13-15 złom
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Dobrze że to odczuwasz że coś w nich nie gra, masz rację, zagram z tobą w małą greim bardziej się zaangażujesz tym bedzie ciekawiej
, Dlaczego uwazasz że coś z nimi jest nie tak?
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
14 byłoby dużo lepsze gdyby było w nim więcej tęczy..reszta to zwykłe pstryki
R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia
wszystkie z cyklu - przechodziłem to przy okazji zrobiłem zdjęcie
później walka w LR żeby coś poprawić
Dla mnie nie są to zwykłe pstryki, ponieważ traktuję to jako pasję i jest to dla mnie ważne, ponieważ jest to tak jakby cząstką mnie, staram się dawać z siebie wszystko, żeby zdjęcia wychodziły, więc wiesz. Dużo jest też spowodowane moim brakiem w sprzęcie ponieważ mam aparat ze zwykłym kitem 18-55, bez żadnych filtrów, więc to też takie porównania do ludzi, którzy mają sprzęt to jak porównywanie auta klasy b z klasą aut d
. A jak chcesz swoją grę to powiem co w nich jest nie tak, niedoskonałości spowodowane poruszeniem (brak statywu), blikami (brak filtra), duże winetowanie i abberacja (spowodowana kitowym obiektywem) próbuję nadrobić lightroomem, którego dopiero się uczę. Ogólnie napisałbym inaczej ale ten sarkazm jest godny tylko takiej odpowiedzi... A to, że są z cyklu przechodziłem i zrobiłem, to powiem tak, jestem sobie na wycieczce "turystycznej" i sobie zwiedzam, mam raptem 6 godzin, więc jak by to miało być inaczej? Nie mogę poświęcać więcej niż minuty na zdjęcie a tym bardziej, żeby dłużej próbować "coś" skleić innego. Nieraz jest coś co mi się podoba i robię po 10 zdj czegoś, ale czas pozwala na tyle, że patrząc później na lightroomie to może się nawet żadne nie nadać z powodu nieostrości czy poruszenia.
A od błyskotliwej krytyki do chamstwa jest jednak za blisko czasami :P....
Ostatnio edytowane przez rook96 ; 28-07-2014 o 15:56