Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Jaki stałoogniskowy obiektyw do 1500 zł ?

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie Odp: Jaki stałoogniskowy obiektyw do 1500 zł ?

Matsi. 35L stara i ma potworna winiete. Uzywalna od 4.0. Nie doradzaj zle bo beda potem rozczarowania

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Matsi. 35L stara i ma potworna winiete. Uzywalna od 4.0. Nie doradzaj zle bo beda potem rozczarowania
    No racja, dodatkowo aberruje jak żaden inny i jest plastikowa. O rogach nie wspomnę... .

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Co do 50/1.4 i 85/1.8 piszesz, że używane od F2.8. To po co kupować te jasne stałki, nie lepiej zooma f2.8???
    ale ten zom bedzie uzwany od f4

Cytat Zamieszczone przez Matsil
    28/1.8 nie używałeś a wiesz wszystko. Optyczne nawet dobrych sampli nie potrafią zrobić a Ty ich werdykty za aksjomaty przyjmujesz.
    Ja mam to szklo urzywalem na 40D teraz na 6D i moge potwierdzic ze na brzegu klatki jest slabe. Ale dzieki temu widac magie FF, bo przy tak rozbabranych rogach, srodek kadru jest ladnie pokazany
    Ja lubie to szklo. Nawet bardziej na 6D niz 40D

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Ja mam to szklo urzywalem na 40D teraz na 6D i moge potwierdzic ze na brzegu klatki jest slabe. Ale dzieki temu widac magie FF, bo przy tak rozbabranych rogach, srodek kadru jest ladnie pokazany
    Ja lubie to szklo. Nawet bardziej na 6D niz 40D
    Generalnie większość szkieł wypada lepiej pod FF niż na cropie mimo, że przy pełnej klatce widać bardziej ich wszystkie wady. Przykładem jest choćby 17-40, który używałem z 30D i był dobry ale nic poza tym, zaś po zakupie FF jego obrazek bardzo mi się podobał.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Bo generalnie na FF szkla dostaja swoistego kopa.
    Ale chyba lekko zjezdzamy z glownego tematu.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 17-08-2014 o 21:14

Kwestia wstawionych sampli z Sigma 30mm f1,4 ... Dziś będąc w kościele i fotografując chrzest szkło przeszło test w akcji. Rozchodzi się o to że kiedy strzelałem na f1,4 w odległości około 2,5 metra od obiektu, zdjęcia na pierwszy rzut oka były ostre. Rozczarowanie nastąpiło kiedy przystąpiłem do obróbki i zobaczyłem, że zdjęcia na f1,4 to swoiste lekkie mydełko i dzieje się tak aż do ~f3.2 . Ktoś ma na to jakieś sensowne wytłumaczenie ?
    Canon 50D + BG-E2 + S 8mm + T 17-50mm f2,8 VC + C 430 EX II| Dużo chęci, mało czasu, wiele planów, mało kasy... klik - - - - > GALERIA

Pełne uzależnienie

AF nie trafił. Czy w ogóle coś jest ostre w kadrze?

Wieczorem jak wrócę to dodam rawy do podglądu.
    Canon 50D + BG-E2 + S 8mm + T 17-50mm f2,8 VC + C 430 EX II| Dużo chęci, mało czasu, wiele planów, mało kasy... klik - - - - > GALERIA

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Wszystko zalezy od tego co kto akceptuje. Mysle ze 50 1.4 jest spokojnie uzywlna od 1.6 tylko trzeba dobrze trafic z AF. Do 35L mam tylko ta uwage ze ma aberacje konkretne czasami ale Lightroom dobrze sobie z nimi radzi.
    85 1.8 - uzywalna od 1.8 bez klopotu.
    Rogi rogami, ale przewaznie jest tak ze fotografowany obiekt jest w centrum albo w mocnych punktach a nie w rogach. Nie zawracalbym sobie tym glowy.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Poniżej link do przykładowego próbnego strzału na f1,6. Posiadam także Canona 50mm f1,8 II porównując Sigmę 30mm f1,4 z Canonem 50mm f1,8 II na przysłonie f1.8 dla obu szkieł mogę jasno stwierdzić, że Canon jest ostrzejszy tylko problem ma taki, że autofokus trafia przy nim raz na 3 razy w punkt...

RAW

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów