Matsi. 35L stara i ma potworna winiete. Uzywalna od 4.0. Nie doradzaj zle bo beda potem rozczarowania
Matsi. 35L stara i ma potworna winiete. Uzywalna od 4.0. Nie doradzaj zle bo beda potem rozczarowania
ale ten zom bedzie uzwany od f4
Ja mam to szklo urzywalem na 40D teraz na 6D i moge potwierdzic ze na brzegu klatki jest slabe. Ale dzieki temu widac magie FF, bo przy tak rozbabranych rogach, srodek kadru jest ladnie pokazanyZamieszczone przez Matsil
Ja lubie to szklo. Nawet bardziej na 6D niz 40D
Bo generalnie na FF szkla dostaja swoistego kopa.
Ale chyba lekko zjezdzamy z glownego tematu.
Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 17-08-2014 o 21:14
Kwestia wstawionych sampli z Sigma 30mm f1,4 ... Dziś będąc w kościele i fotografując chrzest szkło przeszło test w akcji. Rozchodzi się o to że kiedy strzelałem na f1,4 w odległości około 2,5 metra od obiektu, zdjęcia na pierwszy rzut oka były ostre. Rozczarowanie nastąpiło kiedy przystąpiłem do obróbki i zobaczyłem, że zdjęcia na f1,4 to swoiste lekkie mydełko i dzieje się tak aż do ~f3.2 . Ktoś ma na to jakieś sensowne wytłumaczenie ?
Canon 50D + BG-E2 + S 8mm + T 17-50mm f2,8 VC + C 430 EX II| Dużo chęci, mało czasu, wiele planów, mało kasy...klik - - - - > GALERIA
AF nie trafił. Czy w ogóle coś jest ostre w kadrze?
Wieczorem jak wrócę to dodam rawy do podglądu.
Canon 50D + BG-E2 + S 8mm + T 17-50mm f2,8 VC + C 430 EX II| Dużo chęci, mało czasu, wiele planów, mało kasy...klik - - - - > GALERIA
Wszystko zalezy od tego co kto akceptuje. Mysle ze 50 1.4 jest spokojnie uzywlna od 1.6 tylko trzeba dobrze trafic z AF. Do 35L mam tylko ta uwage ze ma aberacje konkretne czasami ale Lightroom dobrze sobie z nimi radzi.
85 1.8 - uzywalna od 1.8 bez klopotu.
Rogi rogami, ale przewaznie jest tak ze fotografowany obiekt jest w centrum albo w mocnych punktach a nie w rogach. Nie zawracalbym sobie tym glowy.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Poniżej link do przykładowego próbnego strzału na f1,6. Posiadam także Canona 50mm f1,8 II porównując Sigmę 30mm f1,4 z Canonem 50mm f1,8 II na przysłonie f1.8 dla obu szkieł mogę jasno stwierdzić, że Canon jest ostrzejszy tylko problem ma taki, że autofokus trafia przy nim raz na 3 razy w punkt...
RAW