Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Style a przepisy w świecie Canona (DPP)

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Style a przepisy w świecie Canona (DPP)

Style zawsze traktuję jako wejściowe, te które przy wejściu z RAW do DPP ustawiają obraz na ekranie.

Potem, jeśli ingeruję w obraz/kolory to :
    - gdy to sprawa jednostkowa to po prostu wywołuję
    - gdy jednostkowa, ale było więcej fotek w tym oświetleniu to kopiuję (recipe) i stosuję seryjnie/automatycznie do pozostałych fotek
    - gdy podejrzewam że z podobnym oświetleniem się jeszcze spotkam to zapisuję to jako nowy styl

To są 2 różne zagadnienia :
    1. dopasowanie istniejących styli Canona do własnej puszki i własnych wymagań
    2. stworzenie własnych styli, dla własnej puszki, przy nietypowym oświetleniu

1.
    Podstawowa sprawa dotyczy tego, że część styli wprowadza wyostrzenia których ja nie chcę na tym etapie/w DPP stąd dla nich stworzyłem odpowiedniki Canonowych w PSE (otworzyłem zdjęcie z ColorChecker z fabrycznym stylem, usunąłem wyostrzanie, dopasowałem kolory z tablicą, zapisałem). Mam więc style "fabryczne" bez wyostrzania i dostosowane do mojej puszki/obiektywu.

Etap następny to zmiany pod swoje gusta, ale to wtedy gdy stwierdzę, że często ingeruję w zdjęcie przy stosowaniu styli istniejących.

2.
    Lubię zdjęcia nocne. Tutaj dobrym przykładem jest styl w świetle księżyca który zrobiłem.
    Zdjęcie tablicy kolorów oświetlone światłem księżyca i w PSE dopasowanie kolorów.
    Mam więc dopasowany do mojej puszki/obiektywu styl w nietypowym oświetleniu, bez wyostrzania w DPP

Chcę jeszcze zrobić zdjęcie tablicy kolorów w mieście jasno oświetlonym reklamami (wybieram się do NYC) i zrobić styl miasto nocą i wtedy stosować go do fotek wykonanych przy podobnym oświetleniu.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-08-2014 o 21:12
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów