Witam. Mam problem z nowym (2 miesiące) 5D MkIII. Otóż zauważyłem brak ostrości z lewej strony kadru. Około 1/4 lewej strony kadru nie ma ostrości. Cała pozostała część kadru jest OK. Robiłem zdjęcia różnych plansz testowych i zadrukowanych jednakowym regularnym wzorem kartek i wyraźnie widać spadek ostrości. Zdjęcia robiłem obiektywem Canona EF 70-300 f/4-5.6L IS USM i EF 16-35 f/2.8 L II USM i na obu są podobne efekty. Gdyby ostrość spadała centrycznie równomiernie od środka kadru to jeszcze można zrozumieć ale to jest tylko z lewej strony. Co do obiektywów to jestem pewny ze są w porządku bo mam jeszcze Canona 7D i tam na tych samych szkłach jest OK. Próbowałem mikroregulacji i minimalna poprawa jest ale przecież tu nie wchodzi w grę GO bo plansza testowa jest płaska a aparat ustawiony równolegle do niej podczas robienia testu. Mikroregulacja przesuwa punkt ostrości a u mnie w miejscu ostrzenia jest super prawa strona super a lewa - lipaNie wiem czy da się coś takiego wyregulować czy toczyć batalię o wymianę puszki na nową. Wszak to niemałe pieniądze i ingerencja serwisu w nowe body nie bardzo mi pasuje.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o poradę.