Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-07-2014 o 20:46
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dell Inspiron 3847 i5-4440/8GB/128+1000/Win8X GT625 - Desktop - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
masz ssd, win8,1,twardy 1 tera,reszte jest w info.Trzeba tylko w sklepie poprosic o dolozenie RAM do 16.DELL opiekuje sie kompem,przyjezdzaja do domu itepe Mam i jestem zadowolony. Poprzednio tez mialem DELLA - zadnych klopotow. Sklep przyjazny,moze Ci doradza co innego.Powodzenia :-)
6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...
Gigabyte GA-B85M-D3H
Intel Core i5-4690K BOX
4x4 GB DDR3 1600
WD Blue 1TB
Crucial M500 240 GB
LG GH24NSB0
Corsair VS 550W
GeForce GTX 750 Ti lub cos z AMD
Obudowa - w/g uznania od 45zl do 1000
Mysz, klawiatura
Monitor??? - niech madrzejsi cos wymysla bo sam jestem w kropce
Ofc, zestaw skaladany na szybko. Mozna taniej i drozej w/g gustu. Niczego nie wciskam. Mozesz nawet mac'a kupic tez bedzie ok. Za 6K juz chyba jakis bedzie (chyba).
czesci powinny byc dostepne w http://www.morele.net/ skladaja kompa za free.
Ostatnio edytowane przez zdebik ; 24-07-2014 o 22:06
Jeśli już ta płyta, to skoro producent podaje max 32GB, a na płycie są 4 sloty na pamięć, to po co zapychać je kośćmi po 4GB? Jak później rozbudować system za np. 2 lata? Trzeba będzie szukać kupca na 4GB kości, co będzie ciężko sprzedać i na dodatek za grosze. Nie lepiej kupić 2*8GB i "na zaś" zostawić na dołożenie dwa sloty puste? Tym bardziej, że różnica w cenie 4*4GB a 2*8GB nie jest porażająca.![]()
Jeżeli o monitory chodzi to tylko EIZO. Mnie na nówke stać nie było, wziąłem jakiś poleasingowy z gwarancją, ale wreszcie sRGB w aparacie to to samo co SRGB na monitorze![]()
kalfilm.pl - Fotografia okolicznościowa
Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył... - Robert Bresson
Komputer:
Procesor Intel najlepiej i7, nie pakuj się w amd.
Pamięć ram im więcej tym lepiej, jest bardzo ważna przy obróbce- szczególnie video więc 8gb to absolutne minimum.
Karta graficzna- już się w nich nie orientuje, poczytaj, które modele nadaj się do obróbki video/foto, jeśli chodzi o forme to nvida.
Dysk, jak już pisali ludzie wyżej - SSD.
Monitor:
Tylko EIZO!!! nie musi być mowy za 20000zl, osobiście mam dwa poleasingowe eizo po 500-700zl, skalibrowane po zakupie przez kolegę, oraz kartę graficzną, ktora dobrze je obsługujei takie rozwiązanie baaaardzo polecam, jest to niesamowicie wygodne przy obróbce. To chyba tyle
pozdrawiam
Nie ma sensu pchać się w i7. I5 jest wystarczająco szybki. Seria "K" czyli odblokowany mnożnik - można jeszcze sporo z niego wycisnąc. Zestaw zdebik'a jest do przyjęcia po za ramami. 16GB i tak nie jest Ci do niczego potrzebne. Z powodzeniem wystarczy 1 kość 8GB.
Ja dodam swoje trzy groszę
Złóż PC-ta z odpowiednimy komponentami i zainstaluj system IOS i masz hackintosh-a lub jak kto woli mac-a.
Działa super nie na jakimś windowsie.
Odpowiednia płyta Gigabyta lub Asusa procek I7 , grafika Geforce i śmiga jak talala.
Sam złożyłem i polecam.
7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5