Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: [switek3] Różne i podłużne

Domyślnie Odp: [ switek3 ] Różne i podłużne

Skorzystałem z pięknej pogody i poszedłem do parko-lasku Niestety niewiele udało mi się "złowić", ale prezentuję co mam i czekam na surowe opinie (do do 22 również)

23.
    24.
    25.
    26.

Nikt? Nic?

To moze ja sie wypowiem
    Chcialbym, zebys odwrocil znaczenie i zamiast krytyki, doszukiwal sie tego, co mozesz poprawic:

23 chyba troche nieostre, uciete i takie...zwyczajne
    24 gołąb (mogloby byc szerzej przy prawej, z cieniem byloby lepiej
    25 dziwne kadrowanie, zachowaj proporcje, wtedy bedzie lepiej
    26 fajne, chociaz chyba za duzo z niego wyciagales, spore przepalenia i zdrowo przesycone barwy, nieostry.

Tyle mojej amatorszczyzny
    Bardzo mi do gustu przypadl:
    22, 18 (szkoda ze tak uciales), 13

2banan
    Guest

gołębia staraj się złapać jak startuje lub ląduje, to ptak pospolity u nas wiec nie zaskoczysz nikogo stojącym ptakiem
    wiewiór ładny ale ostrość uciekła na drzewo a nie na wiewióra( jak mnie oczy nie mylą ) pozdrawiam

Z wiewiórem zgadzam się co do ostrości, natomiast kadrowanie było akurat zamierzone w ten sposób. No gołąb to akurat taka foteczka - bez spektakularnego efektu Co do 26. to akurat właśnie takie chciałem osiągnąć efekty

2banan
    Guest

26,znaczy te przepalenia na drzewach to zamierzone?jak tak to spoko! no jak dla mnie fotka spoko
    ale następnym razem korzystaj z przysłony ,pstrykaj jak czas ci pozwala na wszelkie sposoby

No nie - przepalenia na drzewach to akurat niezamierzone Tu przyznaję.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Próbujesz coś zrobić - i bardzo dobrze, jedyna droga do tego, żeby być fotografem to robić zdjęcia i wyciągać wnioski z wyników własnej pracy. Oczywiście ważna jest teoria i pomoc doświadczonych osób. Kwiaty są tak samo łatwym jak i trudnym tematem, staraj się unikać cykania ich z góry. Popularne ptaki typu gołąb, wróbel, łabędź, kaczka, ale też niektóre sikory, szpaki czy kawki, gawrony i sójki możesz obserwować o wiele mniejszym kosztem własnym, niż np. mysikrólik, grubodziób, dzięcioł, czy czapla. Te pierwsze szybciej oswoisz ze sobą zwyczajnie dokarmiając, wtedy łatwiej będzie o niestandardowe ujęcie. Obserwuj i poznawaj zwyczaje. Zbliża się jesień,więc ptaki będą potrzebowały nagromadzić zapasy tłuszczu na zimę, więc już możesz szukać miejsc, gdzie możesz zostawiać ziarno, owoce, słoninkę itp. Miejsce wybierasz na podstawie obserwacji- ptaki i ty musicie się czuć komfortowo, niektóre możesz przyzwyczaić do swojej osoby,ale to wymaga czasu i cierpliwości. Generalizując w tym rodzaju fotografii najpierw obserwacja, później aparat. Poczytaj o kadrowaniu, o odpowiednich godzinach,w których światło pomaga zrobić zdjęcie.Przepalenia to najczęściej " za późno",czyli z aparatem na spacerze. Nie ma łatwo. Poznaj też swój aparat, korzystaj z różnych funkcji, eksperymentuj. W końcu się uda.

słowiczek, o taką opinię mi właśnie chodziło. Już teorii sporo przeczytałem - o kadrowaniu (mocnych punktach itp), godzinach (złote) już sporo poczytałem, ale teoria teorią, a praktyka praktyką niestety nie zawsze mogę robić takie zdjęcia jakie chcę ani wtedy kiedy chcę dzięki za pomoc i porady. Nadal będę tutaj wrzucał co mi się uda. Jeśli jutro pogoda pozwoli idę w miasto

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Idziesz nie w tą stronę, idź w las

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów