Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Fotografia niemowląt i dzieci jaka lampa światło ciągłe ???

Domyślnie Odp: Fotografia niemowląt i dzieci jaka lampa światło ciągłe ???

Cytat Zamieszczone przez myszka_k Zobacz posta
    Witam serdecznie
    Nie mogę zaleście odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc postanowiłam napisać tutaj. Jeśli jest już taki temat to proszę o przekierowanie i z góry przepraszam.
    A teraz do sedna. Chcę robić fotki niemowlakom i małym dzieciom interesuje mnie zakup jednej lampy światła ciągłego(+softbox) plus blenda (odbicie) co moim zdaniem powinno mi wystarczyć. Niestety nie wiem jaką lampę ( moc ) wybrać ??? Sporo czytałam i najrozsądniej będzie wybrać firmę quantuum. Zdjęcia będą robione raczej w niewielkich pomieszczeniach. Proszę o rady. Z góry dziękuje
    A jak wielkie studio masz do dyspozycji? I dlaczego tylko jedna lampa.
    Jakaś parasolka powinna być OK (w zestawie jest i softbox): Quantuum Move 300 KIT2 zestaw - Lampy studyjne - Wyposażenie studia - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
    Zawsze możesz zadzwonić i coś doradzą spece: Quantuum - Quantuum :. Dane kontaktowe
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Po pierwsze: w przypadku niemowlaków - nie błyskamy!
    Po drugie: przerost formy nad treścią z lampami, softami, stofenami i innymi (nie tylko z nomenklatury) sprzętami. Zapinaj lampę na sanki i wio!
    Jedno zdanie gryzie sie z drugim.
    Dlaczego mam nie blyskac, swiatlo ciagle tez jara. Nikt nie bedzie blyskal dziecku po oczach gola lampa. Albo modyfikator albo odbite.

Czesto spotyka sie opinie ze ciagle lepsze... Pisza to ci ktorych nie stac ba blyskowe, potem sie takie legendy ludowe tworza, a ci co sie nie znaja ida i bezmyslnie powtarzaja...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Pisałem
    Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Oho, zaczyna się
    i faktycznie, zaczęło się, od wycieczek osobistych
    r_m - masz dzieci?
    zamiast odpowiedzi na moje pytania, więc z Tobą nie zamierzam dyskutować.

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Myślę, że śmiało możesz błyskać, ale z głową. Pokoik miał jakies 3/4 m = 12m2.
    Pod tym mogę się podpisać.

Przy okazji koledzy poszli po najmniejszej linii oporu, i skupili się na błyskaniu, jego szkodliwości i nieszkodliwości, pomijając zupełnie to, o co pytała założycielka wątku.
    Może przypomnę, że chodziło jej o to, jakie stałe światło, jakiej mocy, kupić do fotografowania niemowląt i dzieci (zakładam, że także tych, które już zaczynają się ruszać, często z dużą prędkością w nieprzewidywalnych kierunkach ). Ktoś ma jakieś doświadczenia ze światłem ciągłym?
    Aha, tak, najlepsze będzie dzienne.

Miasto
    Sanok

Oho, zaczyna się
    Po pierwsze - coś więcej na ten temat? Powody, uzasadnienie itd?
    Po drugie - chyba nie trafiłeś w temat, wygląda na to, że nie chodzi o fotki pamiątkowe, ale o "sesje fotograficzne" (miejmy nadzieje, że dla własnej satysfakcji, tej niewymiernej, a nie finansowej...)

Tak chodzi o "sesje fotograficzne" ale dla siebie i rodziny (sporo dzieciaczków ) sama jestem mamą dwójki dzieci i planuje kolejne.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    A jak wielkie studio masz do dyspozycji? I dlaczego tylko jedna lampa.
    Jakaś parasolka powinna być OK (w zestawie jest i softbox): Quantuum Move 300 KIT2 zestaw - Lampy studyjne - Wyposażenie studia - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
    Zawsze możesz zadzwonić i coś doradzą spece: Quantuum - Quantuum :. Dane kontaktowe
    Nie mam studia pstrykam amatorsko dla przyjemności. Na pewno przy zakupie lamp błyskowych skorzystam z porady ale teraz poszukuję lampy światła ciągłego wydaje mi się że jedna powinna wystarczyć. Jako mama nie bardzo chcę błyskać po oczkach małym dzieciom mnie to drażni a co dopiero takie kruszynki.

--- Kolejny post ---

Pisałem

i faktycznie, zaczęło się, od wycieczek osobistych

zamiast odpowiedzi na moje pytania, więc z Tobą nie zamierzam dyskutować.

Pod tym mogę się podpisać.

Przy okazji koledzy poszli po najmniejszej linii oporu, i skupili się na błyskaniu, jego szkodliwości i nieszkodliwości, pomijając zupełnie to, o co pytała założycielka wątku.
    Może przypomnę, że chodziło jej o to, jakie stałe światło, jakiej mocy, kupić do fotografowania niemowląt i dzieci (zakładam, że także tych, które już zaczynają się ruszać, często z dużą prędkością w nieprzewidywalnych kierunkach ). Ktoś ma jakieś doświadczenia ze światłem ciągłym?
    Aha, tak, najlepsze będzie dzienne.

Wszystko się zgadza Wiem że najlepsze będzie światło dzienne ale nie zawsze "jest"

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

tomfoot - dzięki
    widać że r_m zjadł wszystkie rozumy. Masz szczęście, że nie zamierzasz dyskutować, bo do poziomu krawężnika ja zniżać się nie będę.
    Ryzykujcie problemy ze wzrokiem, ślepotą lub niedowidzenie dzieci SWOICH - nie cudzych, komercyjnie, bo to każdy wieśniak napisze "można". (Y)elito tego narodu fotograficznego. Głupoty pleciecie jak ekipa z Wiejskiej!
    Bez odbioru!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

widać że r_m zjadł wszystkie rozumy. Masz szczęście, że nie zamierzasz dyskutować, bo do poziomu krawężnika ja zniżać się nie będę.
    Mam nieodparte wrażenie, że opisujesz cechy nie r_ma, tylko swoje własne.

Całe szczęście, że miliony matek robiących zdjęcia swoim pociechom aparatami z lampą "na wprost" (bo nie ma innej możliwości) wykazują się ignorancją równą tej kolegi r_m.
    Inaczej mogłoby się okazać, że nie mają żadnych pamiątkowych zdjęć z okresu wczesnego dzieciństwa swoich pociech...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Taaak ludzie dbają o swoje pociechy, aż do czasu kiedy pozwolą im dla świętego własnego spokoju oglądać całymi dniami tv i grac na komputerach Potem to dopiero wzrok, kręgosłupy siadają i rosna fajne zdrowe pulpeciki z cukrzycą w wieku 18 lat. . lampa błyskowa a wzrok dzieci - powtórka i uzupełnienie | DOSLAV - BLOG <--- tu się gość natrudził że by znaleźć coś na temat szkodliwości lamp błyskowych.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Nie trzeba się trudzić, wystarczy pomyśleć choć jak widać bywa z tym różnie

myszka_k pójdź za przykładem maciek12ss. Za cenę jednego quanttuma masz dwa flashe i nieporównywalny efekt. Jeszcze zacytuję opis dla quantuma:
    Przykładowo dla wartości ISO 100 i czasu 1/60 sekundy lampa pozwala na prawidłową ekspozycję przy przysłonie f=4.5 (pomiar na szarą kartę z odległości jednego metra i przy zastosowaniu softboxu 60x60 cm).

Miasto
    Sanok

Wszystko fajnie ale wróćmy do tematu ( jaką lampę światła ciągłego ) powinnam kupić do fotografii małych dzieci ??? Każdy może mieć swoje zdanie na temat błyskać czy nie, ja chcę tylko rad na temat światła ciągłego a nie dyskusji na temat błyskania.

--- Kolejny post ---

Moja propozycja to :
    http://www.fotcom.pl/lampa-swiatla-ciaglego-quantuum-150d-p-75.html

http://www.fotcom.pl/softbox-oktagonalny-120cm-fv-octa-p-1195.html

http://www.fotcom.pl/blenda-5w1-91x122-cm-pokrowiec-quantuum-p-50.html

Miasto
    Sanok

o i cisza ??? W każdym bądź razie chyba wybiorę właśnie taki zestaw

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów