-
Wybór zestawu z 450D
Witam serdecznie.
nie chciałabym okazać się "leniuszkiem", więc wcześniej szukając odpowiedzi na nurtujące mnie pytania - przeszukałam forum. W ten sposób wyselekcjonowałam dwa modele body, które mogłabym zakupić w moim skromnym budżecie : 1100 D oraz 450 D. Po mojej laickiej analizie - jednak raczej postawię na body 450 D, ale jestem laikiem, więc jeśli ktoś miałby radę, która opiewałaby zmianę body - jestem otwarta na sugestie.
Rozumiem, że forumowiczom nie chce się po raz setny odpowiadać na pytanie "jakie body dla początkującego", więc samodzielnie wyselekcjonowałam zestawy używanych szkieł i body.
To od początku może : jestem laikiem, bawiłam się od małpką, od dłuższego czasu robię zdjęcia manualnie. Ale chyba dojrzałam do zakupu taniej lustrzanki na początek. Budżet to mikre 1300 zł. Chciałabym kupić zestaw body + obiektyw (opcjonalnie dwa). fotografuję ... różne rzeczy. Począwszy od dynamicznych zdjęć koni, przez pędzącą córkę po portrety i fotografię produktową (mam zamiar zacząć eksperymenty z namiotem bezcieniowym). Raczej nie krajobrazy i nie zdjecia nocne. Nie jestem artystką, jestem laikiem, który chce się uczyć i stopniowo kupować lepsze szkła a potem zmienić body. Ale niestety nie wiem jakiego obiektywu potrzebuję do zaplanowanego body.
Podsumowując, wygrzebałam takie opcje:
1. puszka + kitowy obiektyw 18-55 - 600-800 zł (zostaje górka, więc może do tego coś ala tele? widziałam sigmy w opcjonalnie niskich cenach, chyba 70-300)
2. puszka + canon 55-250 - 800 zł (znów- górka. ale czy jeśli go wybiorę to nie będzie mi brakowało czegoś ala 18-55? a znów na nie będzie zbyt małego zbliżenia na konie w ruchu?)
3. puszka + kit + 55-200 -1100 zł (nie za "mało" jak na opcję "końską"?)
4. puszka + kit + 50 f1,8 - 1100 zł (nie wiem czy stałka to jest dobry pomysł... i nie mam nic na konie w ruchu. Ta opcja budzi najwięcej moich wątpliwości)
Byłabym zobowiązana, gdyby udało się uzyskać wskazówkę, która opcja byłaby najbardziej korzystna i dopasowana do moich planów. Wiem, że szkła które kupię nie będą powalające. Ale od czegoś wystartować trzeba. Jak zakupię którąś "opcję" i ją poznam - będę wiedziała jakiego obiektywu potrzeba mi do czego, a tak.. strzelam na ślepo co może mi się sprawdzić. nie upieram się też przy tym konkretnym body, ale z tego co u Was wyczytałam - chyba ma najlepszy stosunek jakość-cena w tej niziutkiej puli, jaką dysponuję.
Przepraszam, że zadaję po raz kolejny takie pytania, ale wśród tematów nie znalazłam takiego zestawienia, które pomogłoby mi wybrać wśród tych konkretnych opcji.
Pozdrawiam serdecznie
Uprawnienia umieszczania postów