Witam serdecznie.
nie chciałabym okazać się "leniuszkiem", więc wcześniej szukając odpowiedzi na nurtujące mnie pytania - przeszukałam forum. W ten sposób wyselekcjonowałam dwa modele body, które mogłabym zakupić w moim skromnym budżecie : 1100 D oraz 450 D. Po mojej laickiej analizie - jednak raczej postawię na body 450 D, ale jestem laikiem, więc jeśli ktoś miałby radę, która opiewałaby zmianę body - jestem otwarta na sugestie.
Rozumiem, że forumowiczom nie chce się po raz setny odpowiadać na pytanie "jakie body dla początkującego", więc samodzielnie wyselekcjonowałam zestawy używanych szkieł i body.
To od początku może : jestem laikiem, bawiłam się od małpką, od dłuższego czasu robię zdjęcia manualnie. Ale chyba dojrzałam do zakupu taniej lustrzanki na początek. Budżet to mikre 1300 zł. Chciałabym kupić zestaw body + obiektyw (opcjonalnie dwa). fotografuję ... różne rzeczy. Począwszy od dynamicznych zdjęć koni, przez pędzącą córkę po portrety i fotografię produktową (mam zamiar zacząć eksperymenty z namiotem bezcieniowym). Raczej nie krajobrazy i nie zdjecia nocne. Nie jestem artystką, jestem laikiem, który chce się uczyć i stopniowo kupować lepsze szkła a potem zmienić body. Ale niestety nie wiem jakiego obiektywu potrzebuję do zaplanowanego body.
Podsumowując, wygrzebałam takie opcje:
1. puszka + kitowy obiektyw 18-55 - 600-800 zł (zostaje górka, więc może do tego coś ala tele? widziałam sigmy w opcjonalnie niskich cenach, chyba 70-300)
2. puszka + canon 55-250 - 800 zł (znów- górka. ale czy jeśli go wybiorę to nie będzie mi brakowało czegoś ala 18-55? a znów na nie będzie zbyt małego zbliżenia na konie w ruchu?)
3. puszka + kit + 55-200 -1100 zł (nie za "mało" jak na opcję "końską"?)
4. puszka + kit + 50 f1,8 - 1100 zł (nie wiem czy stałka to jest dobry pomysł... i nie mam nic na konie w ruchu. Ta opcja budzi najwięcej moich wątpliwości)
Byłabym zobowiązana, gdyby udało się uzyskać wskazówkę, która opcja byłaby najbardziej korzystna i dopasowana do moich planów. Wiem, że szkła które kupię nie będą powalające. Ale od czegoś wystartować trzeba. Jak zakupię którąś "opcję" i ją poznam - będę wiedziała jakiego obiektywu potrzeba mi do czego, a tak.. strzelam na ślepo co może mi się sprawdzić. nie upieram się też przy tym konkretnym body, ale z tego co u Was wyczytałam - chyba ma najlepszy stosunek jakość-cena w tej niziutkiej puli, jaką dysponuję.
Przepraszam, że zadaję po raz kolejny takie pytania, ale wśród tematów nie znalazłam takiego zestawienia, które pomogłoby mi wybrać wśród tych konkretnych opcji.
Pozdrawiam serdecznie