Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 50D i teleskop

Domyślnie 50D i teleskop

Witam, po raz pierwszy

Chciałbym podłączyć 50D do teleskopu (Bresser RB-60) i jakie muszę kupić złączki ? Problem w tym, że nie wiem czy teleskop ma na końcu gwint T2. I czy w ogóle da się fotografować przez ten teleskop ?
    Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: 50D i teleskop

Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Napisz co chciałbyś fotografować przez ten teleskop.

Jeśli gwiazdy to musisz mieć montaż z napędem, który będzie poruszal się zgodnie z ruchem sfery niebieskiej. Jeśli nie masz napędu to możesz popróbować tylko bardzo krótkie ekspozycje - bo w innym wypadku gwiazdy wyjdą jak kreseczki. Ten teleskop ma, jeżeli się nie mylę ogniskową 700mm, światłosiłę f11,7 i jest zapewne na montażu azymutalnym - to wszystko sprawia, że nie nadaje się do fotografii gwiazd.

P.S. Moim zdaniem fotografowanie gwiazd tym sprzętem odpuść sobie. Szkoda Twoich nerwów i pieniędzy. Lepiej uzyć jasnego krotkiego obiektywu - efekty będą dużo dużo lepsze.
    Jak masz jeszcze jakieś pytania czy wątpliwości to proszę śmiało - trochę już zjadłem zębów i pieniędzy na fotografowaniu nocnego nieba.

Jeśli myślisz o fotografowaniu przyrody, czyli użyć teleskop jako teleobiektyw to możesz spróbować - ale także nie spodziewaj się super efektów - wszak to tani sprzęt w porównaniu z prawdziwymi teleobiektywami.
    Ostatnio edytowane przez simarik ; 22-07-2014 o 00:07
    Marcin

Dzięki za odpowiedzi, co do fotografowania nieba przez teleskop to tak po prostu pomyślałem, bo dostałem kiedyś teleskop i się marnuje trochę, ale jak nie warto to nie będę tykać.
    I tak teleskop jest na azymutalnym montażu - azymutalny refraktor.

Uprawnienia umieszczania postów