Witam,
to moje początki z makro. Na razie nie mogę pochwalić się czymś więcej. To akurat robione jeszcze starym 400D z kitem.
1. Muszka na gęsim piórku
Proszę o opinię
Witam,
to moje początki z makro. Na razie nie mogę pochwalić się czymś więcej. To akurat robione jeszcze starym 400D z kitem.
1. Muszka na gęsim piórku
Proszę o opinię
Ale jakieś porady, żebym wiedział co poprawić i w którą stronę iść?
1. Ciekawsze światło.
2. Zwykle takie zdjęcia lepiej wychodzą, gdy zrobisz bardziej z poziomu modela (nie tak po prostu od góry).
3. Lewy górny róg zaburza odbiór całości.
Dobrze jest na początku makro poćwiczyć np. na kwiatkach. Są nieruchome a dają dużo możliwości kombinowania z kadrem i światłem, dzięki czemu stanowią dobry element edukacyjny. I spróbować ze statywem.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Jeżeli stosujesz płytkie GO ostrz na oczy, o perspektywie pisał tryton. Albo przymknij na tyle i tak się ustaw żeby ostry obiekt przyciągał uwagę w tle mając rozmycie. Twój kierunek jest jak najbardziej właściwy, a 400d jest stary ale jary![]()
Dzięki za cenne rady. Już 400D nie mam, bo się ładnie popsuławansowałem na 700D i mam nadzieję, że uda mi się coś z niego wyciągnąć
![]()
Jeśli chcesz wejść w makro powinieneś się zainteresować dedykowanym obiektywem do makro. Tak jak pisal Tryton - zacznij od statycznych obiektów typu kwiatki. Pamiętaj, że w fotografii makro GO jest "niesamowitą zmorą".
Marcin
Szczerze mówiąc - to nawet nie chce mi się pisać. Bo to były mega przejścia z tym aparatem. I nie moja wina w jego zepsuciu![]()
A ja moje makro zaczynałem jeszcze z 350D i soczewką makro nakręconą na Sigmę 18-200. A piszę o tym, bo zwykle polecam na początek kupić soczewkę. Jakość nie powala, ale soczewka nie jest droga i pozwala odpowiedzieć na pytanie, czy naprawdę cię ciągnie w kierunku makro, ponieważ zasada fotografowania jest taka sama co przy obiektywie dedykowanym (tak samo trzeba się zmagać z GO, płochliwym obiektem itp.).
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS