Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: pierwszy sprzęt do portretów/makro

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: pierwszy sprzęt do portretów/makro

Kp1 nie daj się kaznodziejom, jak chcesz lustrankę, to kup sobie lustrzankę. Twój plan jest całkowicie realistyczny, możesz tanio nabyć sprzęt, który odpowiada Twoim zamiarom. Byleś nie próbował fotografować bez światła.

Oczywiście, że opłaca się kupić starszy sprzęt, jak się ma ograniczony budżet. Ja mam w szufladzie 20D i 500d z małym przebiegiem i w perfekcyjnym stanie, których nie używam. Teraz mam nowsze zabawki, ale zdjęcia z nich były równie dobre (albo złe). Za 1001 zł oddalbym Ci oba razem z kitowymi obiektywami plus 50/1.8 (które ma tendenclę do samo rozpadu, ale poza tym jest jak nowe ) bateriami i wszystkim innym w pudłach, gdybyś się pojawił pod moimi drzwiami. Ale mieszkam za daleko, więc oferta nieaktualna.

Jakikolwiek Canon od 20d do 600d spełni Twoje wymagania, do tego kit, i 50mm/1.8. Do makro różnie można kombinować od pierścieni pośrednich, przez soczewki, odwrotne mocowanie, tanie obiektywy manualne itd. Topowym rozwiazaniem do prawdziwego makro jest EF-S 60mm/2.8

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ja mam w szufladzie 20D i 500d z małym przebiegiem i w perfekcyjnym stanie, których nie używam. Teraz mam nowsze zabawki, ale zdjęcia z nich były równie dobre (albo złe)
    Pięknie to ująłeś .oddając prawdę o jakości fotek w ujęciu:starszy nowszy sprzęt.Mam dużo świetnych fotek z Pentaxa K 100D i dużo świetnych z C 5D3.Ten drugi bije na głowę ten pierwszy,a ilość fotek cieszących ,jest wciąz równoważna.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Lustrzanka sama z siebie nie da ci super zdjęcia, oczywiście kupno nie będzie złym krokiem. Co kupić to już napisali koledzy. Lustrzanka - jaka by nie była - wymaga jednak jakieś wiedzy o fotografii popartej doświadczeniem jeżeli chcesz robić zdjęcia z - jak napisałeś - rozmytym tłem, które przyciągną oko.

I wbrew temu co ostatnimi czasy można poczytać na forum, cropem też da się robić dobre zdjęcia. Mam i cropa, i FF. I cropem też udało mi się zrobić sporo fajnych zdjęć

Bywalec Awatar Wojtko
    Miasto
    Okolice Gorzowa

Polecam Canona 40d w parze z Canonem EF 85mm 1.8 USM; świetny zestaw do portretów, ale uprzedzam, że będzie wąsko i sprawdzi się głównie przy fotografowaniu z dystansu.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

A jakim dysponujesz budżetem, napisałeś,,że na body chcesz wydać ok. 1000zł, a ile na obiektyw/obiektywy? 85/1.8 faktycznie może być wąski. Jest też 50/2.5 makro,jest szerzej.

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Body do 1000zł to tylko 40D, 50D i 5Dc są powyżej budżetu ale jak jesteś w stanie dołożyć to polecam 5Dc Jak już wejdziesz w FF to tak łatwo nie uciekniesz Da się tym robić makro, portrety pewnie też ale to nie moja działka. Do robali nie lepiej Tamrona 90mm? Chyba taniej wyjdzie niż Canon 60mm? Ewentualnie opcja Helios + pierdzionki pośrednie (ile to może kosztować ze 100-200zł wszystko?) a reszta w obiektyw do portretów.
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Tanio :
    Camon ef-s 60mm 2.8 macro + eos 40d ew 550d/600d - 600'ka lepsza do.macro ze wzgledu na ekranik.

Drogo:

Ef 100mm 2.8L macro + eos6d

Oba zestawy nadaja sie do portretow i macro.

Dopiero zaczyna

" Aparat mogę kupić nawet używany, raczej tańszy (może być starszy model) ok 1000 zł na początek."

proponowane
    Ef 100mm 2.8L macro + eos6d .... ;/

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów