50 nawet na apsc to chyba delikatnie za szeroko...
50 nawet na apsc to chyba delikatnie za szeroko...
Aberracje chromatyczne i praca pod światło to są wady dla początkującego użytkownika? Kompletnie niedostrzegalne, zwłaszcza, że nie jest tak, że trzeba tych aberracji szukać w dużym powiększeniu. Natomiast ostrość, sprawność AF oraz solidność budowy to już wymierne korzyści nawet dla początkującego użytkownika. Nadal uważam, że 85/1.8 jest lepsze (miałem 3szt. 85/1.8 i 2szt. 50/1.4). Ale oczywiście to tylko moje skromne zdanie.
Leinad1, skąd wiesz że jestem początkującym ?
Aberracje widzę na 75-300 nawet bez powiększenia (mówię o pełnej dziurze)
A praca pod światło ? Widzę w jak w heliosie mleko mi się robi, a na 75-300 herbata :P
Co do solidności obiektywu - mi to lotto :P Body niby sam plastik więc obiektyw też może![]()
Polecam Canon 85/1.8 czasami jest wąsko, ale w plenerze super. Zmienisz kiedyś body na FF i będziesz zadowolony![]()
85tkę dobrze wspominam, szybka celna i ostra, ale praca pod światło i abberacje naprawdę dokuczałybardzo dokuczały
do cropa 50tka jest git, 85tką żeby objąć całą sylwetkę trzeba się odsunąć o ładnych parę metrów![]()
Wybiorę jednak 85, ale z Samyanga :P
85 canona wcale takie dobre nie jest (jest już stare) :P
Dzięki za pomoc :>
No nie wiem dla mnie 85mm to nadal genialne szklo z jego wszystkimi wadami. Tak czy inaczej daje sie nim zdjecia robic:-)
właściwie w jakim celu założyłeś ten temat Patryku?
Ha, ha, ha. Jak ktoś chce sobie zrobić krzywdę to już jego sprawa.
Stare ale jare. Mam 85/1,8 USM i polecam z czystym sumieniem. Mnie akurat bardziej odpowiada ogniskowa 85 niż 50mm w aps-c. Mam egzemplarz ostry od 1,8 i szybki. Do FF też w przyszłości Ci się przyda. Na FF lepsza jest tylko 100-ta.
Co do starych szkieł to Canon 70-200/2,8 L USM to podobnie stara konstrukcja i robi ładne portrety na 130 i 200mm w plenerze.
--- Kolejny post ---
Dokładnie i nie tylko portrety. Może nie jest to demon szybkości, ale w sporcie ostatnio często używam.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl