tylko ze zobacz o ile ART jest droższy, za jakością idzie cena proste. Niewiem jak zajmujesz sie fotografią, jednak ja od zawsze woliłem robić zdjęcia i to niewazne czy lepszym czy gorszym szkłem , raczej kupuje pod własną potrzebe , szkło które ja będe uwazał za wystarczająco dobre/szybki/celne/ostre do tego co potrzebuje a nie to co napiszą powiedzą na forum czy innych serwisach, do dziś słcham że często moje wybory bądź argumentacja przy wyborze to głupota i brednia jednak zamiast siedzieć z kartkami papieru , planszami testowymi i nosem w serwisach foto spędzam ten czas na robieniu zdjęć i dobrej zabawie, szukając problemu zawsze znajdziesz go, tak to juz jest, gdybym przetestował moją szklarnie to napewno kazdy obiektyw ma BF FF i inne bajery, moje matryce są brudne a cała reszta jeszcze gorzej, matówka woła o pomstę do nieba, ale to jest sprzęt foto, robisz zdjecia i sie bawisz albo patrzysz na chore wykresy i abberacje i płaczesz, odstaw to na bok, założ obiektyw na aparat, idz na spacer, zrób sobie foty wróc do domu i powiedz czy jestes zadowolony, nie pytaj na forum, nie dzwoń do janusza , nie pokazuj rawów, sam sobie odpowiedz czy jest spoko czy nie, jak nie to znajdz to co potrzebujesz, jeżeli zadowala to nawet najwieksze kozaki mogą drzeć koty, bo to ty masz byc zadowlony. proste