Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Co byście ulepszyli w 10D?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Co byście ulepszyli w 10D?

Rozważania o ilości kółek w wątku obok skłoniły mnie do małych rozważań... Tak sobie często myślę, że 10D to w zasadzie całkiem fajne body, ale parę rzeczy dałoby się zrobić bardziej, hemm.. ergonimicznie. I nie chodzi mi tu o rzeczy "wysokiego" poziomu, jak szybkostrzelność, matryca, krzyżowe AF, ale o takie zupełnie prostsze, drobnostki, które by ułatwiły pracę. Moim zdaniem mogłoby to być:

- osobna wajcha lub guzik: AF servo/one shot przełączana jednym kliknięciem
    - podobnie dla drive mode: single/continuous
    - osobny guzik na mirror lockup (a nie upierdliwe chodzenie po CF-ach)
    - wywalenie w cholerę programów tematycznych, pozostawienie "zielonego", Av, Tv, M i A-DEP - a za to z lepszym kółkiem do przełączania (wiekszy skok)
    - złoty podział na matówce

Mógłbym poświęcić za to np. obydwa przyciski do przełączania punktu AF (bo nie używam )
    Ktoś ma jakieś inne szalone pomysły tego typu?

Lehoo
    Guest

Domyślnie

Witaj.
    Przełącznik On/Off przy spuście, tak jak w Nikonie.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ja mirror lockup przelaczam przez zmiane single/cont.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja chciałbym widzieć ustawienie ISO tak jak widzę balans bieli i pomiar światła, bez przelączania guzikiem Już kilka razy walnąłem się i robiłem zdjęcia na zbyt wysokim ISO

Lehoo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    A ja chciałbym widzieć ustawienie ISO tak jak widzę balans bieli i pomiar światła, bez przelączania guzikiem Już kilka razy walnąłem się i robiłem zdjęcia na zbyt wysokim ISO
    Popieram w 100%. Przed chwilą właśnie miałem taką sytuację...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

No, u mnie ISO jest raczej tylko środkiem do osiągnięcia odpowiedniej kombinacji czas/przysłona. I kręcę nim tylko wtedy, kiedy te kombinacje wychodzą nie takie jak mi aktualnie pasuje - to nie jest coś co się zmienia czasem co minutę

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja bym chetnie dodal w nim jakis klin albo mikroraster coby wspomogl ustawianie ostrosci bez af-a. Posiadam wprawdzie 300D ale posiadajac 10D tez by mi tego brakowalo
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

muflon napisał:,
    No, u mnie ISO jest raczej tylko środkiem do osiągnięcia odpowiedniej kombinacji czas/przysłona. I kręcę nim tylko wtedy, kiedy te kombinacje wychodzą nie takie jak mi aktualnie pasuje
    Oj też bym chciał sobie pokręcić ISO do warunków (EOS 30 user )
    P.S. W sumie mogo forsować błonę ale to też nie to, bo jak forsować to cała

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

- odrobinke uszczelnien rodem z 1dmkII ;-)
    - wiekszy wizjer
    - mniej plastikowy grip
    - info po zosostalym czasie pracy na accu - czasami ciezko go wyczuc...ale to tak jak wszystkie inne aparaty ;-)
    - przewalanie zdjec z bufora bez koniecznosci puszczenia migawki... chociaz odkad przestawilem sobie ustawianie af na przycisk z tylu body, nie mam juz z tym problemu..
    - moglo by nie byc tej wbudowanej lampy ;-) mam wrazenie ze to troche oslabia konstrukcje calego aparatu

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No, u mnie ISO jest raczej tylko środkiem do osiągnięcia odpowiedniej kombinacji czas/przysłona. I kręcę nim tylko wtedy, kiedy te kombinacje wychodzą nie takie jak mi aktualnie pasuje - to nie jest coś co się zmienia czasem co minutę
    OK ale przecież nie dyskutujemy o tym do czego służy ISO czy jak się nim posługiwać Ja też nie zmieniam ISO co minutę, bo warunki w jakich robię daną serię zdjęć przeważnie pozostają constans, i dopasowuję ISO do kombinacji przysłona/migawka. Nie o to jednak chodzi tylko o usprawnienia w 10D. Z tego co wiem to np. w 1Ds aktualne ustawienie wartości ISO jest widoczne na wyświetlaczu. Więc inżynierowie Canona też chyba stwierdzili, że tak będzie wygodniej fotografom. I podzielam ten pogląd. Po prostu uważam, że gdy ustawiam parametry przysłony/migawki to ułatwieniem byłoby móc od razu rzucić okiem na wartość ISO.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów