snowboarder dostalem twojego rawa z 14ki od jaca i jestem w szoku.
albo komus cos sie w glowie poprzestawialo albo przy 14mm fizyka nie pozwala na wiele wiecej. jakosc szkla jest dosłownie skandaliczna.
2000 bym za nie zaplacil ale ZŁ a nie $
snowboarder dostalem twojego rawa z 14ki od jaca i jestem w szoku.
albo komus cos sie w glowie poprzestawialo albo przy 14mm fizyka nie pozwala na wiele wiecej. jakosc szkla jest dosłownie skandaliczna.
2000 bym za nie zaplacil ale ZŁ a nie $
...
To jest po trochu wszystko. Zrobic 14mm dobrej jakosci jest
zdaje sie fizycznie bardzo trudno...
Ale z drugiej strony nie wiadomo za bardzo za co sie placi przy 14L.
Ja nie potrzebuje 14mm, zrobcie 20L jakosci 35L, za taki moze
przelkne cene ~$1.5K (tu Canon udaje, ze nie slyszy...)
Mówicie o ostrości, czy też jej braku w tym obiektywie, ale może to tylko na cyfrze tak jest? Bierze tu udział ta cała takzwana ,,telecentryczność'', he?
Ma ktoś niecyfrowe zdjęcia z tego obiektywu? W razie czego, mogę się podjąć testu (-: Na drobnoziarnistej Reali lub APX25 (tak, poświęcę cenną rolkę). Tylko proszę mi podesłać obiektyw na tydzień.
Vitez: Zenitara tu nie porównuj, bo to rybie oko, a ta 14ka jest rekta (popatrz na pierwsze foty, z architekturą)
Znaczy w fiszaju mam jeszcze wieksze szanse zlapac wlasne nogi zapewneZamieszczone przez minek
?
a niby czemu przy tak szerokim kacie, obiekty na brzegu kadru maja byc ostre tak samo jak te w centrum?, przeciez znajduja sie w zupelnie innej odleglosci od obiektywu, wiec najprawdoodobniej sa poza glebia ostrosci
no nie do konca bo jesli masz ogniskowa 14mm i przymkniesz to do powiedzmy f/4 to juz od pewnie ~4m powinno byc wszystko ostre do nieskonczonosci... ale tu nie tylko o ostrosc chodzi... bo tez inne wady optyki wylaza jak CA itp..
To jeszcze zależy od tego, jaki jest kształt powierzchni ostrości. Myśle, że szerokie kąty mogą mieć dziwne rzeczy na brzegach tej powierzchni.
o tym wlasnie mowieZamieszczone przez Tomasz Golinski
a moze ktos sie pokusi o zrobienie czegos sigma 12-24 ? jest jeszcze szerzej ...
wg. mnie plaszczyzna ostrosci zalezy tylko od powierzchni reagujacej - czyli sensora ... wiec jest plaska