Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Tanie pierścienie pośrednie z bagnetem i przeniesieniem AF - krótka recenzja

Pełne uzależnienie

Domyślnie Tanie pierścienie pośrednie z bagnetem i przeniesieniem AF - krótka recenzja

Pytałem ostatnio, ale niewiele się dowiedziałem, kupiłem więc napiszę krótką recenzję.
    kupiłem takie "lepsiejsze z opisu" metalowe bagnety, pozłacane styki - super duper, cena ponad 200zł.
    Feeling "china quality" w czystej postaci - podły, źle odlany plastik, metalowe bagnety słabo trzymają wymiar bo z trudem wchodzą na korpus i jeszcze trudniej na obiektyw - strach się bać od razu pomyślałem co będzie jak to-to się już nie zdejmie z obiektywu, najmniejszy nie zatrzaskuje się na korpusie (ale na innych pierścieniach tak), największy przeskakuje na korpusie kawałek dalej co skutkuje najczęściej błędem komunikacji ale jak się założy z dużym pietyzmem to można trafić we właściwe położenie i nawet błędu nie ma .
    I to by było właściwie tyle.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 16-07-2014 o 21:14
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Tanie pierścienie pośrednie z bagnetem i przeniesieniem AF - krótka recenzja

ja kupiłem firmy JESSOP też metalowe bagnety i tu jest git, spasowanie super i wykonanie eleganckie.
    Jedyny problem to taki, że czasami jak mam podpięte wszystkie 3 razem i 100mm f/2.8 macro canona to pod ciężarem obiektywu coś tam nie styka i wywala błąd.
    Przy 2ch nigdy mi się to nie zdarzyło

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Domyślnie Odp: Tanie pierścienie pośrednie z bagnetem i przeniesieniem AF - krótka recenzja

Z chińską delta nie mam takich problemów, ale nie ma przeniesienia potwierdzenia AF, i z lekkim oporem się zapinają.
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez tomphoto Zobacz posta
    Z chińską delta nie mam takich problemów, ale nie ma przeniesienia potwierdzenia AF, i z lekkim oporem się zapinają.
    Z ilu segmentów korzystasz? Sztywne to w połączeniu? Kiedyś miałem takie bez niczego,tzn samo mocowanie bagnetowe, ale pięć elementów plus obiektyw wyglądał jak krzywa wieża...porażka...

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Miałem okazję przetestować komplet pierścieni "Newell 13,21,31mm" i porównać z zestawem Adapter EOS/M42 + pierścienie.
    Zaletą tych z przeniesieniem automatyki, że 5 x częściej trafiałem z ostrością. W przypadku AF'a miałem podpiętą Canona 50/1.8 a przy M42 Pentacon MC 50/1.8. Decydującym momentem było wciśniecie spustu. Przy M42 miałem problem gdy składałem więcej niż 50mm bardzo łapało odblaski wewnętrzne powodując siność zdjęcia. Szczerze, porównując cenę do jakości i ilości trafionych zdjęć w plenerze nie mówię o warunkach studyjnych (stacjonarnych) Wolałbym zainwestować w światło niż w AF zwłaszcza przy GO kilku milimetrów.

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Ponieważ nie udało mi się edytować poprzedniego posta dodaję jeszcze zdjęcia:

AF

M42

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Zdjęcia robione na pełnym zestawie pierścieni?

Uprawnienia umieszczania postów