nie mam wersji 1 tylko 2 a to kolosalna roznica, w odroznieniu do roznicy miedzy moja wersja a wersja S :P tu roznica jest w sumie minimalna na korzysc tej nowszej, optycznie to te same szkla (nie myl pierwszej wersji bez OS, to byla powolna mydlina) tu nic nie zmienili, AF troche szybszy moze przez ogranicznik moze przez cos innego ale przepasci nie ma, to szklo nadal jest wolniejsze od 300tki canona (nie uzywalem pierwszej wersji, mialem pare razy zapieta wersje z IS - nie wiem czy jest szybsza od tej bez IS....) co nie zmienia faktu ze sigma i tak spokojnie sobie radzi... jesli faktycznie uwazasz ze odczujesz te setne sekundy w AF to bierz canona, ale stracisz na uniwersalnosci ktora w pilce bardzo sie przydaje jesli nie masz 2 body z np 70-200, ale jesli chodzi o sigme 120-300OS a OS z "S" to ja osobiscie nie doplacalbym do tej nowszej wersji i nie mowie tego dlatego ze sam sprzedaje OS bez "S"

po prostu sigma odgrzala kotleta dokladajac do niego ogranicznik i troche upiekszyla obudowe i kaze sobie za to placic 13tys :O dla mnie to naciaganie i tyle