Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Jaki obiektyw "uniwersalny" do EOS 600D ?

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw "uniwersalny" do EOS 600D ?

Do focenia dzieci kup podstawową stałkę, czyli 50/1.8, tu masz pewniaka, natomiast z twojego opisu wynika,że chcesz cykać widoczki, na początek więc 18-135 będzie na miejscu,do tego filtry, dobra lektura o podstawach fotografii, dużo czasu i cierpliwości. Powodzonka

Pełne uzależnienie

Sam fotografuję ostatnio córkę. Na FF stara Sigma 50. Problemem jest, że często jest po prostu ciemno. Czasem i ISO 1600 i 1.4 nie pomagają (a daną chwilę chce się uwiecznić). Ale zazwyczaj 2.0 i ISO 400-800 da się wyrobić. Dlatego sugerowałbym 35 mm 2.0. To stare, bo pewnie na IS nie masz kasy. Albo 30 mm 1.4 Sigmy. Dziecko nie ucieka na razie.

Ogniskowa 50 mm na FF czyli mniej więcej 35 na APS-C jest jeszcze momentami za szeroka. Czasem po prostu człowiek odczuwa minimalny dystans ostrzenia.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Sam fotografuję ostatnio córkę. Na FF stara Sigma 50. Problemem jest, że często jest po prostu ciemno. Czasem i ISO 1600 i 1.4 nie pomagają (a daną chwilę chce się uwiecznić). Ale zazwyczaj 2.0 i ISO 400-800 da się wyrobić. Dlatego sugerowałbym 35 mm 2.0. To stare, bo pewnie na IS nie masz kasy. Albo 30 mm 1.4 Sigmy. Dziecko nie ucieka na razie.

Ogniskowa 50 mm na FF czyli mniej więcej 35 na APS-C jest jeszcze momentami za szeroka. Czasem po prostu człowiek odczuwa minimalny dystans ostrzenia.
    To albo nie masz okiem w pokoju albo ja fotografuje bardzo jasne koscioly...
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Za 1500zł możesz kupić tylko uniwersalnego zooma typu 17-50/2,8. Tamrona z VC lub Sigmę OS. Stałki na początek odradzam.
    Canon 50/1,8 jest tani, plastikowy i słaby. W ciemnych miejscach myli się jak diabli. Z EOSem 600D będziesz miał 25% nietrafionych zdjęć przy słabym świetle.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 14-07-2014 o 09:39
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Coś już napisał

Jeśli aparat już wybrany, to zdecydowanie do fotografowania córeczki 50mm 1.8 świetnie się nada - nowy 399zł. A obiektwy kultowy - chyba nikt nie podważy najlepszego stosunku jakości do ceny wśród wszystkich obiektywów jakie wyprodukował canon. I zostaje Ci 1100zł na jakiś uniwersalny obiektyw typu spacerzoom. Tutaj np Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS świetnie się nada - koszt: 1099zł. Myślę, że na początek, do Twoich potrzeb, nic więcej nie potrzeba. Powodzenia!

Pełne uzależnienie

To albo nie masz okiem w pokoju albo ja fotografuje bardzo jasne koscioly...
    Nie wiem co tam sobie fotografujesz. Mam po jednym oknie w pokoju. Dziecko nie lubi też zbyt jasno Wtedy zamyka oczy. I zdjęcia bez oczu nie są ładne. Za to jak jest tak niezbyt jasno to je szeroko otwiera i robi się bardziej fotogeniczne. Tak czy siak powyżej 2.8 może być ciemno. Chyba, że ktoś ma naprawdę duże okna i łóżko koło niego. I jeszcze kwestia pory dnia. Moje jest pogodne zazwyczaj rano i potem chwilę po kąpieli zanim zaśnie. Światła też jest przez to mniej. W południe zazwyczaj jestem w pracy lub gdzieś na spacerze.
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 14-07-2014 o 12:59

Witam,

Nie jestem bardzo zaawansowany, ale co nieco tam wiem, więc wtrącę swoje zdanie.
    Sam przez 2 lata używałem kita 18-55 IS II (oraz kilku obiektywów manualnych na m42, ale to już zabawa tylko dla lubiących kombinować).

Rok temu kupiłem zmieniłem body na 600d (z wysłużonego 1000d którego już dostałem jako używkę),
    a wraz z kupnem nowego body - zmieniłem kitowy obiektyw na Tamrona 17-50 f/2.8.

Nie owijając za bardzo - uważam że na początek należy popstrykać kitem Canona 18-55. Ja swoim zrobiłem na prawdę masę dobrych zdjęć. A po 2 latach - wiedząc już sporo więcej - kupiłem za 1300zł obiektyw którego zalety potrafię docenić.

Dodam że canon niedawno wypuścił nowego kita 18-55 IS STM, który (podobno) został porządnie ulepszony pod kątem technicznym.

I polecał bym szukać najbardziej opłacalnego body (600d/650d/700d) + zakupić obiektyw IS STM, który na allegro chodzi po niecałe 400zł. A z czasem dokupić coś droższego i lepszego

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów