Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Tani telezoom na początek

Domyślnie Tani telezoom na początek

Witam wszystkich!
    Po przeczytaniu porównań, artykułów i opisów na forum zawęziłem krąg poszukiwań niskobudżetowego teleobiektywu do 3 szkieł:
    Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro
    CANON EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II
    Canon EF 70-210 mm f/3.5-4.5 USM
    Pytanie czy dobrze szukam, który z nich amator powinien wybrać (ewentualnie inne propozycje? ) i czy to będą dobrze zainwestowane pieniądze?
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Tani telezoom na początek

Cytat Zamieszczone przez canonier_ust Zobacz posta
    ...
    Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro
    CANON EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II
    Canon EF 70-210 mm f/3.5-4.5 USM ...
    Miałem kolejno wszystkie te obiektywy:
    Tamron: wolny AF, słaba jakość wykonania, mydlany, problemy BF FF
    C 55-250 ostry, stabilizacja, niezbyt szybki AF, kręci "mordką" słaba jakość wykonania - szybko pojawiające się luzy
    C 70-210 najjaśniejszy z nich, dość szybki i pewny AF bardziej mydlany od poprzedniego.
    Gdybym miał brać używkę to C 70-210 ewentualnie 55-250, gdyby był z pewnego źródła, aby nie był "wyhuśtany"

Popatrz jeszcze na Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD (chyba najlepszy z tych wszystkich, choć znam tylko z opisów)
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 12-07-2014 o 21:23
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

tamron 70-300 vc usd
    canon 55-250 STM
    canon 70-200 f4 L
    na pewno warto dołożyć a budżetu nie podałeś

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Najtańszy a nowy to tylko Canon 55-250 IS II. Mam i używam intensywnie i jestem generalnie zadowolony. Ale polecam tylko nówkę bo to szkło bardzo lekkie, plastikowe i choć z moim katowanym w terenie na wszystkie sposoby egzemplarzem na razie nic się nie dzieje to jednak nie jest to pancerna elka. A nówkę można kupić za ok. 600zł. Optycznie jest dobry w całym kadrze do 200mm, powyżej delikatnie miękną rogi ale do zaakceptowania. AF trochę buczy ale jest ok. Bez problemu łapię ważkę w locie, o ptakach nie wspominając. Niestety kręci mordką co jest trochę upierdliwe przy filtrach, których często używam. Dobrze pracuje pod ostre światło i nie ma aberracji. Stabilizacja jest bardzo skuteczna ale trochę głośna. Do tego jest lekki i nieduży, co przy wędrówkach w terenie ma znaczenie. Ma jak na tele dobrą minimalną odległość ostrzenia rzędu 1m i dobre powiększenie. Bardzo dobrze pracuje z konwerterem macro Raynox DCR-250. Można uzyskiwać prawie 3 krotne powiększenia!
    Podobno bardzo dobry jest Tamron 70-300 VC USD ale jest też 2 razy droższy, 2 razy cięższy i prawie 2 razy większy. Doskonały jest też 55-250 STM, ale też 2 razy droższy.
    Generalnie jako pierwszy zoom do nauki i treningu (a potem choćby do turystyki z racji rozmiarów i ciężaru) polecam właśnie 55-250 IS II. W jego cenie żadne inne szkło nie będzie miało tylu zalet.

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

To i ja się wypowiem. Miałem Canona 55-250 IS, miałem Tamrona 55-200 i jakoś na prezent dla taty kupiłem właśnie Canona 55-250. Co prawda krótko go trzymałem, stabilizacja nie powalała ale bardzo sobie go ceniłem. W tej chwili mam (jeszcze przez moment) Tamrona 70-300 VC USD, w moim przekonaniu egzemplarz ostry i jakość mi się bardzo podoba, stabilizacja to już w ogóle - mrozi obraz. Zgodzę się z przedmówcami, że jeśli ma być budżetowo to Canon 55-250 a czy nowy to sobie sam odpowiedz, oba egzemplarze (mój jak i ten co tacie kupowałem) były używane i jakoś nie dopatrzyłem się niczego złego. Jeśli chcesz mogę Ci podrzucić sample z 55-250 IS oraz Tamrona 70-300 VC USD.
    FF + trzydziestka piątka

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. CO do budżetu to powiem tak: zacząłem od tamrona 55-200 z założeniem ze wydam max 300 zł za używkę. Plan był taki poćwiczyć an tamronie 55-200 a jak się już wdrożę ( jestem amatorem i zaczynam dopiero z fotografią) kupię coś lepszego typu tamron 70-300 VC USD lub Canon EF 70-210 mm f/3.5-4.5 USM
    Jednak czytając testy opinie i fora natrafiłem na obiektyw canon 55-250 IS (II) oraz na Canon EF 70-210 mm f/4 i tak się zaczęło moje kombinowanie. Budżet ostateczny na pewno nie więcej jak 600 zł (zacząłem od 300 )
    Zależy mi na jasnym obiektywie (robię często zdjęcia nocne) No i w sumie z tego co wyczytałem to im jaśniejszy obiektyw tym lepszy
    Gdyby udało mi się kupić zadbany Canon EF 70-210 mm f/3.5-4.5 USM w cenie do 600 zł to pomimo braku stabilizacji i leciwości sprzętu na dzień dzisiejszy wziąłbym ten, jednak ten model bardzo ciężko znaleźć (tu mam nadzieję, że spowodowane to jest tym, ze tak dobrego obiektywu nikt nie chce się pozbyć

Co do 55250 is mam za 430 zł możliwość kupienia, jednak przekonany do niego nie jestem. (wersja IS II kosztuje 599 nowka)
    Ostatnio edytowane przez canonier_ust ; 13-07-2014 o 00:32

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Jeśli mam być szczery: Jeśli piszesz: zależy mi na jak jasnym teleobiektywie a z drugiej strony chcesz na to przeznaczyć 300zł - w porywach 600zł to to się nie uda. Albo jasny albo tani. Uważam że 70-200 F4 to jedyne minimum które da Ci fun. ZA 1500zł pewnie uda Ci się go kupić, jak nie to poczekaj wrócę za mc z wakacji to sprzedam Ci swojego użytego dosłownie raz. Mnie znów ten F4 nie zadowolił i od razu kupiłem 2.8. Zrób jeszcze trochę wysiłku i dozbieraj. 600zł za teleobiektyw to naprawdę mało i obawiam się że radości z fotografowania mieć nie będziesz miał a jak nawet to i tak zaraz będziesz chciał lepiej :-)

Coś już napisał Awatar kalatos
    Miasto
    Żyrardów

Nie trudno się nie zgodzić z przedmówcą. Ja właśnie sprzedałem Tamrona 70-200 2.8 wymieniając na taką samą Elżbietę no i ciężko te dwa obiektywy ze sobą porównać, szczególnie jeżeli chodzi o celność i szybkość AF

Panowie ja rozumiem że te obiektywy co wymieniłem nie są super hiper itd. ale nie mówcie mi, że do nauki jazdy od razu mercedesa potrzeba.
    Cyzli z tego co piszecie nie ważne czy kupie tamrrona za 300 zł czy c55-255 za 600zł to i tak nie będzie to (dlatego chyba lepeij wydać 300 zł i się uczyć i być niezadowolonym niż wydać 600zł i też czuć niesmak.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

do nauki starczy którykolwiek z nich

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów