Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Ae-1 :)

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno
    Pochwalić się chciałem, kupiłem dziś zaciętego AE-1 z obiektywam Canon 35-70mm 4 ( ten metalowy )za 130pln.
    Gratuluje. Bardzo fajny Canonek, lubie go, bo jako jedyny ma wskazoweczke w wizjerze. Drugiego kupilem uszkodzonego na czesci, ale skrecilem go i tez dziala.

Jakbys mial jakiej problemy to pytaj, rozkrecalem AE-1 na czesci, a patentow tam co nie miara, miedzy innymi system prowadzenia linki ponad wizjerem, ktora porusza wskazowke "zegara" zwierajacą odpowiednie styki w zaleznosci jaki czas wybierzesz lub zmienisz czulosc. Ciezko to potem wszystko na sprezynach zlozyc i skalibrowac nastawy swiatlomierza.

Ciekawy jest rowniez T-60 najswiezszy Canon FD. Prosty, plastikowy, maly i lekki taki na codzien w torbie. Zaleta to normalna migawka jak w EOSach, ktora nie boi sie krotkich czasow, troche jednak kopie.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Linka do wskazówki ? To chyba AT-1, on miał metalową cieniutka linke do wskazówki ... AE-1 ma co prawda wskazówkę na tabelce przysłon, ale ona chyba działa wachadłowo od wskazań światłomierza...
    Dziś idę sprawdzić jak właśnie działa światłomierz, bo coś mi nie pasi.
    Sprawdzałem ze swoim A-1 i coś mi oszukuje Dam póżniej znać co i jak
    Acha zadam moje odwieczne pytanie Ma ktoś matówkę do A-1 ?
    Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I sie przechwaliłem, ktoś niezle kąbinował przy tym AE-1. Ma zerwaną linke ! Już ją naprawiłem ale nie wiem jak ustawić, czekam na porady. Mechanicznie już jest sprawny, śmiga jak nowy. Musze jeszcze tylko tą linke naprawić. Pozdrawiam

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno
    I sie przechwaliłem, ktoś niezle kąbinował przy tym AE-1. Ma zerwaną linke ! Już ją naprawiłem ale nie wiem jak ustawić, czekam na porady. Mechanicznie już jest sprawny, śmiga jak nowy. Musze jeszcze tylko tą linke naprawić. Pozdrawiam

Linka, troche jest grzbania. Po prawej stronie na kole nastaw czasow i ISO - zjezdzasz max na dol z wartosciami tak aby najbardziej poluzowac linke.
    Potem po lewej stronie na jest tarcza ktora ma sprezyne i naciaga linke. Tarcze ustawiasz tak aby jej wskazowka dotykała pierwszy styk. Zeby bylo czuc naciag sprezyny nakrec ja wczesniej poprzez obrocenie tarcyz o 360 stopni. No i zaczepiasz linke, na tarczy jest taki dynks do tego i tutaj trzeba to zrobic dokladnie, aby bylo odpowiednio skalibrowane. Na ogol sie nie uda i trzeba potem miec stala korekte. U mnie jak mam film ISO 100 to nastawiam w aparacie ISO 100 i 1/3.
    Jeden moj AE-1 chodzi na lice drugi na nitce (wazne zeby nie byla rozciagliwa).

Jak bede mial chwile to zdejme pokrywe w swoim i zrobie fotki abys mial wzor.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej, już próbowałem to zrobić, nie okazało się to jakoś zabardzo trudne. Zaraz po zdjęciu pokrywy widziałem co i jak. Ale linnka była urwana, przez co za krótka. Jak zmontowałem wszystko okazało się że światłomierz kłamie jak głupi. Na cienie reagował pięknie ale na słońce wogule Zaniosłem go do serwisu i maja mi to zrobić razem z kalibracją i wymiana linki

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odebrałem go, światłomierz wyregulowany, linka naprawiona Nawet gąbka wytłumiającą dostał. Jest teraz jak nowy Śliczny okaz
    Pozdrawiam

panroman
    Guest

Domyślnie

Witam
    To ja też pochwalę się.
    Kupiłem niedawno Legendę Canon AE-1Program, oraz dokupiłem obiektyw Canon Lens New 1.4/50. Aparat i obiektyw IDEALNE (przez duże I).
    Jedyny szkopuł w tym, że się na tym na razie wogóle nie znam
    Poadrawiam

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panroman
    Witam
    Kupiłem niedawno Legendę Canon AE-1Program, oraz dokupiłem obiektyw Canon Lens New 1.4/50. Aparat i obiektyw IDEALNE (przez duże I).
    Jedyny szkopuł w tym, że się na tym na razie wogóle nie znam
    TO jest tak zgrabny i piekny sprzet ze w razie co na kazda polke pasuje jako ozdoba.

panroman
    Guest

Domyślnie

Witam
    Właśnie wstawiłem sprzęt do Kredensu za szybę. Każdy kto przychodzi to podziwia. pzdr.:wink:

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów