Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Mój obiektyw Canon 100mm 2.8 macro - czy robi ostre zdjęcia makro ?

Domyślnie Mój obiektyw Canon 100mm 2.8 macro - czy robi ostre zdjęcia makro ?

Witam
    Prośba o ocenę zdjęcia i informację, czy wg Państwa posiadany przeze mnie egzemplarz obiektywu Canon 100mm 2.8 macro robi poprawnie ostre zdjęcia. Czyli jest to maksimum możliwości obiektywu, a dalej już softwarowo wyostrzać ? Obiektyw podpinany był pod canona 40d, 350d. Zaprezentowane zdjęcie to crop zdjęcia, powiększenie 1:1, zrobiony jpg z aparatu bez żadnych obróbek. Ekspozycja to przesłona 11, czas 1/250 sek.

Uploaded with ImageShack.us

pozdrawiam
    Bogdan
    40D

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Mój obiektyw Canon 100mm 2.8 macro - czy robi ostre zdjęcia makro ?

Niezły owad, ale chyba zbyt płytka GO.
    W przestrzeni ostrości jest raczej dobrze - obejmuje 2/3 oczu i nieco poza nimi.

Zobacz, płytka GO, ale objęła to co "najlepsze".

Fotografia, przyroda, Szersze?
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 11-07-2014 o 21:25

Domyślnie Odp: Mój obiektyw Canon 100mm 2.8 macro - czy robi ostre zdjęcia makro ?

Przy tego typu fotografii i stosowanych powiększeń głębia ostrości jest bardzo mała. Zobacz w jakimś kalkulatorze ile masz GO więc to pozowli Ci pojąć jak sa to małe roamiary.
    BTW - wg mnie obiektyw jest OK.
    Marcin

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Zapomniałem dopisać - tak jak simarik, moim zdaniem obiektyw jest dobry, ale przestrzeń ostrości zbyt "cofnięta".

Coś już napisał Awatar kalatos
    Miasto
    Żyrardów

Według mnie ostre zdjęcie...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Uspokoiło mnie, że mój egzemplarz jest OK. Teraz więc pora na naukę, praktykę, aby zdjęcia makro były 'zjadliwe'.
    40D

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Wg mnie ta fota jest lekko poruszona, czas 1/250 przy 100 mm i cropie to już blisko "teoretycznej granicy poruszenia".
    Używałeś statywu do tej foty, czy to było "z ręki".

Robiłem z ręki to zdjęcie, wykonam w takim razie też ze statywu, jak również z dłuższym czasem.
    40D

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

jest ok
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez bxw Zobacz posta
    Robiłem z ręki to zdjęcie, wykonam w takim razie też ze statywu, jak również z dłuższym czasem.
    Dokładnie ! Zrób testy ze statywem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów