Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: canon 6d vs canon 5d mk i

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: canon 6d vs canon 5d mk i

Miałem 5D Mark II ale kolega użyczył mi 5D i po wielu moich porównaniach zdecydowałem się sprzedać... Mark II i kupić starszego brata (dla kogoś może to być dziwna trochę ta zamiana) ale zdjęcia bardzo i bardziej podobają mi się ze starego 5D ponieważ są ostrzejsze, mają lepszą kolorystykę i są przyjemniejsze w odbiorze.
    Identycznie było przy porównaniu Nikona D700 z D600 a więc to może być kwestia Mpix bo już z D800 zdjęcia były mocno "techniczne" i sztuczne w odbiorze - można oczywiście przeskalowywać ale kto ma czas to OK.

ISO (do 1600) i zakres tonalny wg mnie taki sam ale ważna uwaga porównując zdjęcia 5D i 5D Mark II czy 6D np. na ISO 1600 trzeba mieć na uwadze że najbliżej deklarowanych wartości jest 5D - ISO1369, Mark II - ISO1093, 6D - ISO1210

Zagłębiając się w szczegóły to w jasnych i ciemnych partiach mam wrażenie że zdjęcie zrobione z 5D jest zgodne z akomodacją ludzkiego oka i dlatego tak może się podobać -, ale to moja teoria.

Co do zdjęcia z pierwszego posta to w nie ma takich rzeczy w Rawie - zdjęcie źle wywołane.
    Zdecydowanie polecam poszukać zdrowego 5D i za resztę kasy w stosunku do 6D kupić fajne szkła.
    Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 18-07-2014 o 15:08

Uprawnienia umieszczania postów