ale poprawili? bo z tego co widze po watkach na dpreview, zmian w AF nie ma zadnych zauwazalnych pod wzgledem praktycznymZamieszczone przez Pikczer
Wiesz, roznie jest z tym co pisza.Zamieszczone przez akustyk
W 20D wytrzymalosc migawki przewidziana jest (z tego co pamietam) na 100 000 klikniec. W 30D napisali, ze zwiekszyli wytrzymalosc migawki do... i tu uwaga - 100 000 klikniec :![]()
![]()
Czyms sie musimy sugerowac, ale jesli sie sugerujemy tym co pisza np. na DPreview, to badzmy konsekwetni a nie tylko wybiorczo co nam lepiej lezy;-)
Ty moze i miales na mysli uzytkownikow, ale tabelka przytoczona przez Jaca domyslam sie, ze nie byla robiona przez nich ;-) Dlatego zgadzam sie z Toba - belkot marketingowy pozostawmy marketoidomZamieszczone przez akustyk
![]()
A wracajac do tematu watku, to 30D wbrew opiniom niektorych (glownie posiadaczy 20D![]()
![]()
), to kolejny b. dobry ruch w strone uzytkownikow i ich potrzeb/uwag/oczekiwan.
Wg mnie, to moze byc kolejny sukces odnotowany na kartach sprzedazy Canona.
Jesli jestes w stanie zrobic takie wykresy i rzetelnie prorownac szumy na wysokich ISO to nie ma problemu ;-). dpreview ma naogol dobre zdjecia i porownanie problem najczesciej pojawia sie w interpretacji wynikow, tabelka jest wynikiem testu a nie papki marketingowej wiec dla mnie jest miarodajna.Zamieszczone przez Pikczer
No to jest oczywiste nawet z kilku powodow:Zamieszczone przez Pikczer
1. 30D jest lepsze od 20D - to nigdy nie ulegalo zadnym watpliwosciom, pozostawala jedynie roznica w ocenie wartosci tych zmian i oplacalnosi wymiany/zakupu
2. 20D przestanie byc wkrotce produkowany wiec do wybory pozostanie tylko 30D lub uzywany 20D, tak wiec czy 30D moze czuc sie niepewnie na rynku?
To jest oczywiste dla mnie ze 30D raczej nie zwiekszy lawinowo sprzedazy w porownaniu do 20D ale rowniez sprzedaz niespadnie, poprostu jest to nowa lepsza wersja po faceliftingu b.dobrego apartu...
To oczywiste, ze nie zwiekszy, bo i nie jest pierwszy na rynku.Zamieszczone przez Jac
A co do faceliftingu... coz, jak dla ciebie dodanie spota (kiedys dostepny tylko w jedynkach) do tej klasy aparatu to facelifting, to... ja sie poddaje![]()
pewnie ze tak ile osob bedzie umialo pomierzyc punktowo kilka elementow sceny i wyciagnac z tego prawidlowe ustawienie w trybie M, znacznie szybciej jest robic np pomiarem matrycowym albo CW i zerknac na histogram, ktory jak sie przyjzec ma pionowe kreski co 1EV wiec od razu widac jaka korekte wprowadzic, w dobie cyfry spot juz nie ma takiego znaczenia jak kiedys, od razu widzisz jak zostalo naswietlona klatkai co jest przepalone a co wymaga doswietlenia, podobnie jest ze swiatlomierzem, mozna sie spokojnie bez niego obejsc i prawidlowo naswietlac kazda scene... to jest cyfraZamieszczone przez Pikczer