www.fotoexpert.pl ma historie zmian ceny... pewnie pare innych sklepow tez.
.. zeby ulatwic
http://www.fotoexpert.pl/popup.php?a...istory&id=1030
www.fotoexpert.pl ma historie zmian ceny... pewnie pare innych sklepow tez.
.. zeby ulatwic
http://www.fotoexpert.pl/popup.php?a...istory&id=1030
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
Mój śmietnik
Ciekawe czy ktoś zauważył jak zmienia się kolorystyka zdjęc w nowych modelach Canona? Najbardziej mnie denerwuje powiedzenie "kolorystyka podobna jak w modelu...". A tu chyba jest inaczej. Kolory 350 w stosunku do 20 to jak wyprane pranie 100 razy. Kolory zdjęć z 30D zimne w stosunku do 20D. Nawet mój kolega, który mało co ma wspólnego z fotografią to zauważył. Osobiście kolorystyka zdjęć z modelu 30D jest gorsza niż w 20 a do 5D to nawet startu nie ma.
A czy zauwazyl ktos ze lustrzanki sluzyc powinny do uzyskiwania dobrego materialu wyjsciowego do dalszej pracy nad zdjeciem (wlasnie KOLORY, ostrosc, kontrast itp) a nie do uzyskiwania idealnych zdjec w trybie zielonym bez wnikania w ich dalsze dopracowanie?Zamieszczone przez ekoms
a mozna gdzies jakies przyklady porownawcze zobaczyc?, bo wydaje mi sie ze jest to kwestia fotografa i ustawien aparatu a nie autmatyki aparatu ;-)Zamieszczone przez ekoms
Mnie sie wydaje natomiast ze dslr canona maja wlasne zycie, kazdy egzemlarz serii jest inny, inne KIT-y, kazdy inaczej szumi, inny dlugosc zycia migawki go czeka, spotkac zyjatko bez FF/BF to magiaHmm a moze canon nie robi ich tasmowo w fabrykach tylko chinskie rece dziergaja a potem myk nalepka made in japan ;P
Dzięki za pomocZamieszczone przez fICHU
Po kilku dniach użytkowania wytykam znowu to co mi się tu nie podoba tzn przy 30s robiłem jakąś fote patrze a tu mnie krew zalała tzn nie wiem czy to jakieś uszkodzone pixele na matryce czy proch ale skąd proch w nówce sprzęcie?
Mało tego nie jeden ale kilka![]()
Poniżej zamieszczam jakąś przykładową fote jak się przyjżycie to widać niebieskie pixele i inne badziewia. Na poczatku myślałem że to szumy lecz przy krótkich czasach i bez obiektywu również to wychodzi lecz mniej zauważalne niż przy ciemnych obiektach.
Co o tym sądzicie?
Przykład
tu cała fota http://www.kwv.pl/IMG_1101.JPG
Gorace pikselki to raz... ale te takie biale cosie to interesujace zagadnienie - pomijam, ze parametry ekspozycji ciekawe...
Bez obrazy ale potrzebujesz takich ekspozycji?
Przy normalnych zdjeciach to widac? Bo jesli normalnie to nie ma znaczenia to po co psuc sobie humor?
pozdrawiam,
f.
ja ze swojej 30 zadowolony... w zestawie z fajnym szkielkiem juz w ogole...
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
Mój śmietnik
Nie nie potrzebuje takich ekspozycji lecz to mnie lekko wytrąciło wywalasz na sprzet 5 tyś a tu takie coś, co do "normalnych" zdjęć ze światłem dziennym lub sztucznym niestety ale można zauważyć też te pixelki niebieskie. Powyższa fota była robiona ze szkłem canon 28-70mm 1:2.8 L ogółem to zadowolony jestem.
Pozdrawiam
hot/dead pixele to normalna sprawa, jak ci bardzo przeszkadza to sobie mozesz je zamapowac w serwisie canona za free.. albo w PSie zrobic jakies maski..
EDIT: i wcale nie masz ich duzo ;-)
Przyznaj sie to Twoj pierwszy aparat cyfrowy ?Zamieszczone przez kwv
Prawda jest taka ze jak na ISO 1000 i 30s ekspozycji to efekt jest naprawde bardzo dobry.
Jesli chcesz lepiej to niestety zostaje Ci klisza (tylko nie mow ze nie miales nigdy paprochow) albo pedzel i farby ... wtedy masz kontrole nad kazdym "pikselem"
![]()