Strona 18 z 30 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 296

Wątek: CANON 30d - pierwsze wrażenia

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    .... ktoś może da ci pomacać 5D i okaże się żę 30D cyt."stał się jakiś taki mały, plastikowy, niewygodny, a przede wszystkim wizjer stał się wielkości znaczka pocztowego na końcu tunelu :]"
    Koledzy nie dajmy się zwariować :wink:
    Święta prawda - fotografia nie jest wyjątkiem i tutaj też jak w innych dziedzinach apetyt na co raz lepsze rozwiązania sprzętowe rośnie w miarę jedzenia :-) (oczywiście są przypadki ludzi "na zabój" zakochanych w swoich aparatach, dla których już nic lepszego nie istnieje). Ale fakt faktem, że czasami trzeba sobie nieco na wstrzymanie dać, bo można zgłupieć :-) Ja macałem 5D, 1DmkII, 1Ds a także średnioformatowe plecki z Mamiyą i co? Mam teraz iść się pociąć, bo mój 1-dniowy 30D ma więcej plastiku niż tamte? Eeee...
    Postęp w fotografii cyfrowej niestety spowodował u niektórych fotografujących taki dziwny odruch sprawdzania i testowania swoich zabawek, żeby utwierdzić się, że są idealne. Stąd te idiotyczne focenia linijek, testów, pudełek itp. a potem narzekania, że focus jest 2 mm dalej niż ma być (oczywiście nie pamiętając przy tym o precyzji ostrzenia dla danej grupy DSLR) :-) Gdyby "testerzy" wkładali tyle samo zapału w normalne focenie, co focenie linijek, to Polska byłaby fotograficznym mocarstwem :-))
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Święta prawda - fotografia nie jest wyjątkiem i tutaj też jak w innych dziedzinach apetyt na co raz lepsze rozwiązania sprzętowe rośnie w miarę jedzenia :-) (oczywiście są przypadki ludzi "na zabój" zakochanych w swoich aparatach, dla których już nic lepszego nie istnieje). Ale fakt faktem, że czasami trzeba sobie nieco na wstrzymanie dać, bo można zgłupieć :-) Ja macałem 5D, 1DmkII, 1Ds a także średnioformatowe plecki z Mamiyą i co? Mam teraz iść się pociąć, bo mój 1-dniowy 30D ma więcej plastiku niż tamte? Eeee...
    Postęp w fotografii cyfrowej niestety spowodował u niektórych fotografujących taki dziwny odruch sprawdzania i testowania swoich zabawek, żeby utwierdzić się, że są idealne. Stąd te idiotyczne focenia linijek, testów, pudełek itp. a potem narzekania, że focus jest 2 mm dalej niż ma być (oczywiście nie pamiętając przy tym o precyzji ostrzenia dla danej grupy DSLR) :-) Gdyby "testerzy" wkładali tyle samo zapału w normalne focenie, co focenie linijek, to Polska byłaby fotograficznym mocarstwem :-))

No Bundy masz racje ... Ja jak chce pomacac cos co mnie rajcuje jako sprzet to biore EOS 3 zakladam Velvie pocykam rzuce na sciane i jest odjazd .... albo Leica M6 + Ilford delta+ wywolam samemu w ciemni i odlatuje od momentu załadowaniu filmu do aparatu az po oprawianie w passe-partoue ...

wiem wiem marudze ale czasami lubie posluchac muzyki z plyty a nie MP3 ...
    a tak to widze ...
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Jest taka stara zasada mówiąca że szkło musi być conajmniej tej klasy co puszka bo inaczej szkoda kasy ładowanej w puche. Jeśli teraz się skusisz i odpuścisz obiektyw to po kolejnym okresie ciułania kiedy znów uzbierasz na ten obiektyw (albo droższy bo ten uznasz za zbyt kiepski do 30D) ktoś może da ci pomacać 5D i okaże się żę 30D cyt."stał się jakiś taki mały, plastikowy, niewygodny, a przede wszystkim wizjer stał się wielkości znaczka pocztowego na końcu tunelu :]"
    Koledzy nie dajmy się zwariować :wink:
    A tak się składa że 5D też miałem okazję sobie pomacać i chociaż wizjer jest większy i trochę jaśniejszy to różnica nie jest tak ogromna jak w przypadku 350D->30D. Plastikowy 30D to się nie ma prawa stać, bo różnica w obudowie i ergonomii między 5D a 30D jest praktycznie żadna. Pierwszy raz patrząc na te aparaty wręcz trudno jest znaleźć różnice. Najlepiej jednak jeśli ci co mają / mieli obydwa niech się wypowiedzą. Dla mnie, po godzinnym macaniu róźnica jest minimalna i 30D daje prawie identyczny komfort pracy. Poza tym cena 5D kończy jakiekolwiek moje rozważania na temat zakupu

A co do szkiełka... hmm.... trochę żal. Będę je mieć dopiero za dwa miesiące. Mam po znajomości wejściówkę na drugoligowy stadion w moim mieście i chciałem posiedzieć trochę za linią końcową boiska. Mam nadzieję że ten obiektyw się nada, a 5kl/s w 30D powinno się do takiego focenia przydać.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 13-04-2006 o 18:32

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coddy
    Rum-bum-bum. Właśnie dostałem swojego 30D
    Pierwsze wrażenia po przenosinach z 300D są piorunujące.
    Jutro sprawdzian na lotnisku o ile nie będzie lać
    Niestety po pierwszym dniu jestem lekko zawiedziony - nie samym
    aparatem - jest wspaniały, a współpraca z 70-200 f/4 L.

Niestety przy 30D wada 70-200 polegająca na mydleniu lewej strony
    obrazu znacznie się pogłębiła. Jeszcze żeby była to wina mojego
    egzemplarza - ale już 2 znajomych z lotniska ma dokładnie takie same
    objawy z takim samym szkłem (na 300D i na 350D).
    Ktoś mnie kiedyś namówił na nie (że niby wspaniałe) - a wrażenia
    są fatalne

Pzdr,
    Paweł Guraj.
    EOS 50D/24-105/100-400/550EX | WWW

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coddy
    Niestety po pierwszym dniu jestem lekko zawiedziony - nie samym
    aparatem - jest wspaniały, a współpraca z 70-200 f/4 L.
    Nie widzę problemów przy współpracy 30D z 70-200/4 L - chodzi u mnie jak burza. Ostrzy szybko i pewnie - "testy dla zboczeńców" wykazały bezlitośnie... szkło wali równo w punkt za KAŻDYM razem.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Nie widzę problemów przy współpracy 30D z 70-200/4 L - chodzi u mnie jak burza. Ostrzy szybko i pewnie - "testy dla zboczeńców" wykazały bezlitośnie... szkło wali równo w punkt za KAŻDYM razem.
    Mnie chodziło oczywiście o współpracę z moim 70-200. On też
    wali za każdym razem pewnie w puknt, problem w tym, że najczęściej
    lewa strona jest nieostra (chyba, że AF ustawi się tylko na lewy
    pukt - wtedy jest trochę lepiej)

Pzdr,
    Paweł Guraj.
    EOS 50D/24-105/100-400/550EX | WWW

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Czy w tym aparacie tak powinno być? W 33 po naciśnięciu spustu migawki do połowy była blokowana ekspozycja w momencie osiągnięcia ostrości w trybach One Shot AF lub AL Fokus bez względu na to jaki pomiar był zastosowany, czy matrycowy czy CW. Można było przekadrowywać do woli i parametry ekspozycji nie zmieniały się.

W 30D (przynajmniej tak jest u mnie) jak jest wybrany pomiar matrycowy to jest wszystko OK. Natomiast jak jest CW, punktowy czy skupiony w małym polu nie jest blokowana ekspozycja po przekadrowaniu zmieniają się wartości ekspozycji.
    Czy tak powinno być? Czy u mnie coś jest zepsute? Czy może trzeba coś w CF-ach przestawić? W myśl tego, co napisane jest w instrukcji na stronie 30 i stronie 96 powinno być tak jak w 33. Dodam, że zawsze mam ustawiony środkowy punkt wybierania ostrości.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

do blokowanie ekspozycji masz przycisk, poczytaj instrukcje ;-)

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    do blokowanie ekspozycji masz przycisk, poczytaj instrukcje ;-)
    wiem że jest przycisk z * ale nie o to chodzi co było wczesniej napisane chyba wyraźnie powtórze w instrukcji jest napisane że spust migawki blokuje ekspozycję, co działa bez problem w przypadku 33 i tam też jest dodatkowy przycisk do blokowania ekspozycji dlatego się pytam czy może inni uzytkownicy tego apartu tak mają czy to jest normalne że o działa sobie a instrukcja sobie
    Ostatnio edytowane przez Diabeł ; 19-04-2006 o 10:38

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Taa, dokładnie to samo jest w punktowym. Chyba po to jest ten cholerny spot, żeby po ustaieniu ostrości i pomiarze światła zablokowały się ustawienia, a po przekadrowaniu wszystko się zmienia. A mnie też nie chce się ciągle machać kciukiem, żeby zablokować ekspozycję...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 18 z 30 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów