tylko ze podostrzanie ma to do siebie, ze zwieksza tez szumy...
porownujac oficjalne dane z ulotek canonaZamieszczone przez Pikczer
pierwsze 30D drugie 20D albo na odwrot ;-)
Effective pixels 8.2 million 8.2 million
Sensor photo detectors 8.5 million 8.5 million
Sensor size 22.5 x 15.0 mm 22.5 x 15.0 mm
jest to ta sama matryca, a to czy zmienili cos przy ISO w sofcie? tego niewiadomo i dopoki nie bedzie testow fotograficznych i porownan do 20D to nie wiadomo jak jest, natomist 20D zawsze bylo ciut lepsze od 350D w wysokich ISO... trzeba czekac i nie bic piany ;-) opadna emocje a wraz z nimi cena![]()
tylko nie możemy zapominać o jednym: 350D jest nowszy od 20D, więc miał jakieś tam predyspozycje do bycia lepszym (choć gorszym, bo 3-cyfrowymZamieszczone przez Jac
)
a teraz 30D jest najnowszy więc najlepszy
ech, gdybym miał te 5 klocków na takie zabawki.....![]()
pozdro.,
m.
Dokładnie, matryca jest ta sama, ale wyczytałem że nowe algorytmy odszumiania, ale to na dłuższych czasach, nie mam teraz 20d by porównać, wydaje się, że jest minimalnie ładniej na 1600.. Ale to tylko wydawanie się.
O obiektywach wiem prawie wszystko
zgadza sie tyle ze 350D ma inna matryce niz 20D z tad bym sie doszukiwal roznic w ISO, natomiast 30d powinien byc lepszy taka jego rola ;-)Zamieszczone przez mxw
Zgadza sie, ze ma inna i ze jest nowszy. I z tego co opinie mowia - 350D robi minimalnie lepsze fotki niz 20D. Ale ja osobiscie nie sprawdzalem.Zamieszczone przez Jac
ps
nastepnym razem jak sie stykniemy, to sprawdzimy i zadamy koniec domyslom :wink:
nowe algorytmy odszumiania = nowe metody postprocessingu danych matrycy
ale przed przetwarzaniem wytwor matrycy jest ten sam. czyli z punktu widzenia RAW-ow (gwarantujacych, jakby nie patrzyc, zawsze najwyzsza jakosc) jakosc dokladnie ta sama...
no chyba ze cos sie innego zmienilo? ale nawet przedstawiciele Canona mowia, ze matryca jest ta sama
a z pustego to i Salomon nie naleje. nie urzadzajmy tutaj wiary w cuda
NOi wszystko jasne , tylko czy ten test to jest wiarygodny? ;-). Ja to tam chcialbym w niego wierzyc :-)
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Zauważyłem przedziwną rzecz - guma na gripie 30d śmierdzi jak chińskie trampki. Dziwne to, jeszcze nigdy mi ręce nie śmierdziały po robieniu zdjęć..
O obiektywach wiem prawie wszystko