Odwrotnie, w centralnie ważonym mi blokuje a w matrycowym i uśrednionym mi zmienia.Zamieszczone przez Cichy
Ale ja zawsze korzystam z centralnie uśrednonego :wink:
Odwrotnie, w centralnie ważonym mi blokuje a w matrycowym i uśrednionym mi zmienia.Zamieszczone przez Cichy
Ale ja zawsze korzystam z centralnie uśrednonego :wink:
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
a mnie sie wydaje że ten "bug" to raczej w instrukcji jest, pewnie kopiowane jest co się da z poprzednich modeli bez sprawdzenia, ja wczoraj sprawdziłem w d70 i tam w zadnym trybie nie jest blokowana ekspozycja bez dodatkowego guzika( trzba miec dużego kciuka żeby z tego skorzystać) w 350 d blokowana ekspozycja spustem migawki wcisnietym do połowy jest tylko w matrycowym pomiarze w tygodniu zobaczę jak to jest w d200, szkoda że w 30d nie jest tak jak w analogowej 30.
ciekawe jak to wygląda od strony serwisu, w instrukcji jest więc proszę to zrobic tak żeby działało zgodnie z instrukcją![]()
" że w dziedzinie konstruowania puszek Canon leci w h... maksymalnie, sprawe ratują tylko porządne CMOS."
ze tak powiem nieladnie ... jak patrze na szumy z d50 to wydaje mi sie ze canona ratuje DIGIC, marka, ciekawy rozklad kolorow ktory wiekszej liczbie nabywcow odpowiada ponad to co daje nikon![]()
To jeszcze sobie popatrz w tym D50 na szczegoly, a raczej na ich brak :-)Zamieszczone przez emisiaczek
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
W instrukcji do 30D pisze wyraznie ze blokowana jest espozycja tylko w pomiarze wielosegmentowym przy trybie one shot. Opis na stronie 178 w czesci poswieconej AF-owi zeby bylo smieszniej.
Cytat: " Przy wielosegmentowym pomiarze swiatla ekspozycja jest rowniez blokowana (jest zapamiatywana przed wykonaniem zdjecia)"
Druga informacja o tym jest na stronie 96, na samym dolew uwagach.
Cytat: "Gdy ostrosc jest nastawiona w trybie One-Shot AF lub gdy AI Focus nie wlaczyl trybu Ai Servo, to nacisniecie spustu migawki do polowy dla nastwienia ostrosci rownoczsnie nastawia ekspozycje (po ustawieniu ostrosci) i blokuje ja"
Do tego momentu wyglada na bug w sofcie aparatu ale ponizej pisze :
Cytat - "Efekt zablokowania ekspozycji zalezy od trybu wybierania punktu AF i sposobu pomiaru swiatla - patrz strona 178" :-)
No i tutaj wracamy do mojego pierwszego cytatu z instrukcji ktory mowi ze i owszem ale tylko w pomiarze wielosegmentowym.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze cos rozjasnilem
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Witajcie moje doświadczeia z 30D to dopiero 4 dni ale czy też macie problemy z AF ,po ustawieniu i zablokowaniu ostrość czasami gdzieś zwiewa.Wiecie coś na ten temat? Co robić może jekieś podpowiedzi?Czy to ja jestem do niczego czy Canon znowu coś naknocił?
Gdzie brak tych szczegolow? przy powiekszeniu 400% z jpg ?![]()
Jak zle trafisz z kitem w 350d to tez zapomnij ze zobaczysz jakies szczegoly chyba ze kryja sie za mgla. Nie wspomne ze gdzies znika widocznosc szczegolow w 350d gdy wybija sie kolorowy szum. Ten test Phila
http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/page23.asp
gdzie faktycznie na szarfie w d50 jest plasko to chcialbym zobaczyc z ze szkla takiego jak mial canon a nie taniego 1.8
moze stworze jakis joke o canonach
Pan Janek: jaka jest szansa ze trafie na dobrego kita z 350d
Pan Zdzich: taka jak trafienie czworki w totka panie Janku
Zeby nie bylo i tak wole 350d ;P ale bez szkiel i zle trafione body z ff/bf to poprostu przykro wydane pieniadze
Panowie, strzelcie sobie po...ceglanym murze (Brick Wall Focus Test) i błękitnym niebie (Blue Sky Noise Test) i wam przejdzie :-)) ;-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Nie prawdaZamieszczone przez emisiaczek
Ja w zyciu nie trafiłem czwórki w totka a KIT trafil mi sie mailinowy.
![]()
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Bo w statystyce jest zawsze jakiś margines błędu :-) Tak to sobie tłumacz (żart) :-)Zamieszczone przez kami74
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...