Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Sprzedaż obiektywów i kupno innych - warto/ jakie?

Coś już napisał Awatar Marylka
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Sprzedaż obiektywów i kupno innych - warto/ jakie?

Rusza się lekko, na 105mm wyczuwalny jest ~ 1mm takiego ruchu na boki
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Nie mam pod ręka mojego 24-105, ale to chyba normalne. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, nie ma to żadnego wpływu na jakość obrazu. Ef 28-135 np. ma tubus dwuczęściowy i gibie się bardziej. Na forach się o tym dyskutuje, ale nikt nie wykrył żadnych zmian ostrości itp. Elka czy nie elka, to jest plastyk, i tak jest to zaprojektowane, że działa. Każdy plastykowy tubus musi mieć jakiś luz.

W razie zbyt dużego luzu serwis wymienia tzw. collar (parts) . Chidzi tutaj oczywiście tylko o luz w sensie gibania sie na boki.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Sprawdziłem mój bardzo niewiele używany 24-105 i tubus nie ma żadnego wyczuwalnego luzu. Pierścień zooma jest również na tyle ciasny, że w pozycji pionowej zoom się sam nie przesunie. Czy Twój się sam przesuwa?
    Na różnych forach są opisy 24-105 które maja "zoom creep" od nowości, albo nabyty z czasem.
    Ponoć można to wyregulować śrubkami pod gumą pierścienia ostrości, czego oczywiscie nie próbowałem, bo nie potrzebowałem. Może to również zmniejszy luz na boki. Kiedyś miałem EF 75-300 IS, który gibał się dość znacznie, i wysuwał sie grawitacyjnie, ale z obrazem nic się nie działo.

24-105 Zoom creep: Canon SLR Lens Talk Forum: Digital Photography Review

Miasto
    Siedlce

Pierścień zoom też jest ciasny i nie przesuwa się. Po prostu sam tylko ten tubus się rusza. Biorąc w rękę aparat i lekko nim trzęsąc słychać takie "klapanie"
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ma prawo "klapac" i ma prawo się ruszać
    ale obiektyw ma generalnie robić foty wiec skoro jest ostry to po szukasz dziury w całym?
    jak się za bardzo rozklapie to do serwisu dasz do skręcenia, kosztuje to grosze
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 30-07-2014 o 10:36

Miasto
    Siedlce

nie szukam dziury w całym, ale jak mam wydać jakieś pieniądze to na pewno nie na coś co będę wozić do serwisu co chwila.
    Kupił byś samochód z klepiącymi zaworami ? i co 2 miechy jeździć na regulację ?

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ma prawo "klapac" i ma prawo się ruszać
    ale obiektyw ma generalnie robić foty wiec skoro jest ostry to po szukasz dziury w całym?
    jak się za bardzo rozklapie to do serwisu dasz do skręcenia, kosztuje to grosze

Miasto
    wawa

złe porównanie,w każdym samochodzie są elementy które musisz wymieniać bez względu na jakość auta
    np amortyzatory czy hamulce
    obiektywy tez wymagają od czasu do czasu wizyty u mechanika bo się ;rozkręcają ,brudzą, mogą rozregulować
    doszukując się w ten sposób wad szkła tracisz tylko czas
    ale to twoj czas

Miasto
    Siedlce

być może to moja taka wada że zawsze szukam "dziury w całym" ale nie stać mnie na jazdy do mechanika bo mój czas poświęcam dzieciom

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    złe porównanie,w każdym samochodzie są elementy które musisz wymieniać bez względu na jakość auta
    np amortyzatory czy hamulce
    obiektywy tez wymagają od czasu do czasu wizyty u mechanika bo się ;rozkręcają ,brudzą, mogą rozregulować
    doszukując się w ten sposób wad szkła tracisz tylko czas
    ale to twoj czas

Miasto
    wawa

tylko ze to cecha obiektywu a nie wada-każdy może dostać trochę luzu, np tydzień po zakupie
    i co wtedy zrobisz?
    aparat tez od czasu do czasu chce do serwisu
    może kupuj stalki-nie ma części ruchomych to i luzu nie dostana

Miasto
    Siedlce

Dzięki za pomoc ale tak jak napisał banan82 " kto tanio kupuje-dwa razy kupuje " oddaję szkiełko i kupuje nowe. Pozdrawiam wszystkich

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów