Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: akumulator i obiektyw -pytanie

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Domyślnie Odp: akumulator i obiektyw -pytanie

a masz inny obiektyw ? potwierdzenie na nim dział ? może trzeba zresetować body do ustawień fabrycznych, może coś zostało zmienione w ustawieniach od af

pierwsze od czego zaczelam to powrot do ustawien domyslnych body,
    niestety innego obiektywu nie mam, dotychczas mialam Nikona D60 i zachcialo mi sie Canona z manualnym Zeissem

w poniedzialek dotal do mnie 5d a dzisiaj ten Zeiss

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

kraina.lagodności - odpowiedź masz na PW

ustawilam aparat na program zielony i potwierdzenie dziala,
    zapalaja sie rozne pkt af w zaleznosci jak rusze aparatem, mysle,ze dajac na centralny bedzie tylko ten sie swiecil.

obiektyw ten ma 2 pierscienie, ostroscia moge krecic ale dlaczego tym wezszym 16.8.4|4.8.16 nie moge? czy tu sie wysuwa jakis tubus?

mam ten obiektyw Zeiss ZE Lenses for Canon
    Ostatnio edytowane przez kraina.łagodności ; 09-07-2014 o 18:17

Miasto
    Legnica

To jest obiektyw manualny ZE (canon) i w przeciwieństwie do ZF (nikon) nie ma możliwości ustawiania manualnego przysłony, robisz to tylko z pozycji w body. Ten wąski pierścień w wersji canon jest nieruchomy.
    Jeżeli potwierdzenie ostrości działa na zielonym, to coś masz prawdopodobnie przestawione w body. Na odległość bez oględzin trudno stwierdzić co, instrukcja w łapki i do przodu .

W trybie zelonym, czyli pelnej automatyce nie mozna wybrac puntu AF to OK ale potwierdzenie ostrosci dziala na wszystkich punktach i slychac "pip" gdy sie podswietlaja. Niektorzy na priv napisali mi,ze ma byc to zielona kropka ale ja niczego takiego nie zauwazylam.

Dziwne,ze nie moge zlapac ostrosci w trybie Av, nawet po przywroceniu ustawien domyslnych w body. Nie spodziewalam sie,ze bedzie to az tak skomplikowane ;/

Miasto
    Legnica

Zielona kropa powinna się zapalić na dole przy cyferkach po prawej stronie jednocześnie z "pip" i potwierdzeniem ostrości. Nie jest to skomplikowane o ile body jest sprawne, jeżeli w żadnym trybie nie zapala się zielona kropa to coś nie tak. Może spróbować wziąć ten aparat i udać się do sklepu foto może na uśmiech i dobrą minę pomogą .

ok, jest zielone kolko ale w trybie zielonym
    Ostatnio edytowane przez kraina.łagodności ; 09-07-2014 o 19:37

Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez kraina.łagodności Zobacz posta
    ok, jest zielone kolko ale w trybie zielonym
    To jesteś krok do przodu, w innych trybach również powinno zapalić się zielone, dlaczego tak nie jest, nie wiem i nie jestem za bardzo w stanie Ci pomóc na odległość. Musisz wg mnie w pierwszej kolejności sprawdzić ustawienia w body wg instrukcji. Miałem 5d II a obecnie 5d III i raczej nie przypominam u siebie takiej sytuacji.

Ale to musi byc cos w ustawieniach aparatu bo gdyby bylo cos ze stykami to tryb zielony rowniez by nie dzialal.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów