Mi się właśnie udało załapać na tą dostawę, jakkolwiek była znów mała, bo po kilku godzinach był już niedostępny. Pierwsze spostrzeżenia z szybkich testów:
- ostrość w centrum bardzo dobra, niezależnie od ogniskowej i przysłony (prawie niezauważalna różnica między pełną dziurą, a f/8)
- ostrość w rogach bardzo przyzwoita, najgorzej na 10mm i pełnej dziurze - raczej nieużywalna, od f/5.6 robi się przyzwoicie, ale dopiero przy f/8 można mówić o zadowoleniu (jak to w każdym UWA)
- winieta jest, ale bez dramatu, najgorsza dla 10mm i f/4.5 (mocno przeszkadza), ale przy f/5.6 jest już akceptowalna, na f/8 prawie nie widać
- aberracje szczególnie na szerokim końcu są widoczne, różnokolorowe (fioletowo-niebieskie), ale LR5.6 ma już profile dla tego obiektywu
- AF niesłyszalny i super szybki, USM z 85/1.8 hałasuje przy nim jak F-16 w porównaniu z szybowcem
Pracy pod światło nie testowałem, choć jestem ciekawy kiedy pojawią się chińskie wersje EW-73C, a jak nie to kupię osłonę od 18-135 i delikatnie przerobię. Ogólnie jak na razie jestem bardzo zadowolony z tego szkiełka (na plastik w bagnecie nie jestem uczulony), a biorąc pod uwagę, że optycznie jest zbliżony w wielu kategoriach do 10-22 i ma dodatkowo stabilizację, to uznałem że nie warto dopłacać. Cena rewelka i nie wiem, czy w związku z zakupem Samyang 8mm nie pójdzie do ludzi.