To było raczej pytanie retoryczne ;-) Na razie dorobiłem się jednego obiektywu z metalowym bagnetem i czterech z plastikowym. Dwa z tych czterech zmieniam nawet kilkadziesiąt razy dziennie (w dni, w które fotografuję, a jako amator nie robię tego codziennie). I też na razie się nic nie dzieje.
Miałem co prawda syf na matrycy ale to było od poczernianej przejściówki na M42 - było o tym na różnych forach i potwierdzam, ze lepiej kupić taką w kolorze naturalnego metalu.
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Potwierdzam, FTM dziala, samo szklo sprawia wrazenie delikanie lepiej wykonanego niz kit IS jedynka (przynajmniej moj ktory juz troche przeszedl), IMHO bardzo fajnie 'chodzi' pierscien ostrosci, jutro moze wyjde troche go przestrzele na dworze.
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Pewnie że trafił!
Same plusy !
![]()
70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
A100 | A700 | nex7 | i inne cccp
Ja mam z importu od malych zoltych ludzi. Plus jest taki ze w ogole jest dostepne w Chinach a minus - w takiej samej cenie jak w Polsce. W ciagu tygodnia poszlo w gore o prawie stowe na ebayu.
Obiecalem jakies sample, ale bardzo nie po drodze mi bylo wczoraj....![]()
Panowie się tak emocjonują plastokowym bagnetem, a tymczasem okazuje się, że obiektyw ma jedną plastikową soczewkę:
Google Translate
Oczywiście nie wiem co to oznacza z praktycznego punktu widzenia.