Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 155

Wątek: 10-18mm F4.5-5.6 już oficjalnie

Mieszany widok

Domyślnie Odp: 10-18mm F4.5-5.6 już oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Tylko ten plastikowy bagnet...
    Co wy macie z Tym metalowym bagnetem?

ja widzę same plusy, lekki obiektyw i jak walnę o skałę obiektywem, to rozwalę plastikowy bagnet a nie wyrwę mocowania z aparatu, gdzie naprawa jest wielokrotnie droższa !
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez dj_exon Zobacz posta

ja widzę same plusy, lekki obiektyw i jak walnę o skałę obiektywem, to rozwalę plastikowy bagnet a nie wyrwę mocowania z aparatu, gdzie naprawa jest wielokrotnie droższa !
    i plastikowy syf w komorze lustra z wycierającego się bagnetu w gratisie
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Cytat Zamieszczone przez dj_exon Zobacz posta

Gdyby plastikowy bagnet miał same plusy, to już od dawna wszystkie bagnety były by plastikowe.
    A jakoś dziwnie rzadko spotyka się plastikowy bagnet poza produktami Canona.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Gdyby plastikowy bagnet miał same plusy, to już od dawna wszystkie bagnety były by plastikowe.
    A jakoś dziwnie rzadko spotyka się plastikowy bagnet poza produktami Canona.
    I tak właśnie jest, większość budżetowych lekkich szkieł ma plastikowe bagnety. Sony Pentax Nikkor Olympus także mają w ofercie plastikowe szkła, a nawet mocowania bagnetów w aparatach bywają plastikowe. Canon w tym temacie nie jest wyjątkiem

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    I tak właśnie jest, większość budżetowych lekkich szkieł ma plastikowe bagnety. Sony Pentax Nikkor Olympus także mają w ofercie plastikowe szkła, a nawet mocowania bagnetów w aparatach bywają plastikowe. Canon w tym temacie nie jest wyjątkiem
    Ja pisałem: "wszystkie bagnety ", a nie o "większości budżetowych lekkich szkieł", więc "tak właśnie nie jest".
    Widać, że zasady erystyki nie są Ci obce, jeśli nie możesz się powstrzymać przed stosowaniem ich nawet w technicznej dyskusji.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Ja pisałem: "wszystkie bagnety ", a nie o "większości budżetowych lekkich szkieł", więc "tak właśnie nie jest".
    Widać, że zasady erystyki nie są Ci obce, jeśli nie możesz się powstrzymać przed stosowaniem ich nawet w technicznej dyskusji.
    Aż zajrzałem do słownika, później raz jeszcze spojrzałem na Twoja wypowiedź o bagnetach i się uśmiałem. Trafione w sedno, tylko adresat nie ten.
    Swoją drogą co jest źródłem tej docinki , bo chyba nie ten mój post?

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    i plastikowy syf w komorze lustra z wycierającego się bagnetu w gratisie
    Stosuje jako dekiel 50/1.8 które ma takowy ( czyli bardzo często jest zapinany ) i sprawdziłem nic się nie wyciera na bagnecie i nic nie ma w komorze lustra !

Wracając do tematu 10-18 jest szkłem budżetowym, czyli ma być tanie ! Chce się metalowe bagnety to przecież jest 10-22 ! za 3 razy tyle
    Ostatnio edytowane przez dj_exon ; 17-07-2014 o 08:40
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Pełne uzależnienie

zalety (dla producenta) plastikowego bagnetu
    niski koszt
    mała żywotność
    ale jak ma być tanio to jest to jakaś opcja
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Tylko ten plastikowy bagnet...
    Chyba każdy by chętnie dopłacił nawet 100 PLN za tę blaszkę.
    Ja nie, po co?
    Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    zalety (dla producenta) plastikowego bagnetu
    niski koszt
    mała żywotność
    Mam trzy szkła z plastikowym bagnetem. Wszystkie dość stare, był okres że używaliśmy ich intensywnie. Nic się nie wytarło, nic nie ułamało. Bagnet ten ma swoje wady ale nie w punktach o których mowa. Jak zwykle opowieści z mchu i paproci kogoś kto nigdy tego nie używał.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Bagnet, metalowy czy plastykowy, jest i tak przykręcony do plastykowego mocowania w znakomitej większości obiektywów. Tak, te śrubki siedzą w plastyku.
    Np. w EF 24-70 f/2.8L MkI, który jest wedle niektórych zbudowany jak czołg. Ten czołg jest faktycznie bardzo ciężki ale ma metalowy bagnet przykręcony do plastykowego mocowania.

Obiektywy obłożone na zewnatrz metalem też często mają w środku plastykowe chassis.

EF 17-40 L jest na zewnatrz cały plastykowy i mocowanie bagnetu jest prawdopodobnie całkowicie plastykowe.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 20-07-2014 o 06:33

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów