@Jotes25
Uff.. to mnie uspokoiłeś
@Przemolo79
Też myślałem nad 10-22, zwłaszcza jeśli miałbym niezajechanego z dobrej ręki za 1300PLN. Jestem czasami szalony, ale fotografia to jedynie hobby i panaceum na stres a nie zawód. Czy 10-22 ma lepszy obraz? Porównując te szkła na the-digital-picture.com - szału nie ma. Na optyczne.pl - też nie zabłysnął.... Chyba że ceną, bagatela 2100PLN. Jaśniejszy o działkę - argument niepodważalny. Poza tym - miałem już na stanie zarówno filtr UV jak i etui, więc promocja cashback da mi cały zestaw za 850PLN. Zależało mi też na wykorzystaniu przy filmowaniu, gdzie STM wygrywa (choć przy takich ogniskowych ma niewiele do roboty).
@zdebik
Hmmm... czyli człowiek się uczy całe życie. Jak się wgrywa profil w puszkę? Sądziłem, że co najwyżej dostanę to w nowym firmware, jak kiedyś zrobią...
Ostatnio edytowane przez fido70 ; 26-11-2015 o 14:27
Ok, dzięki, jeszcze dziś to sprawdzę. Zwyczajnie nie wpadłem jeszcze na pomysł podpinania puszki do kompa - zdjęcia zrzucam przez WiFi lub wyjmuję kartę i od czasu do czasu paruję ze smartfonem gdy potrzebne jest zdalne sterowanie lub przeglądanie wyników na większym ekranie.
Ostatnio edytowane przez fido70 ; 26-11-2015 o 14:45
Aktualizacja danych korekcyjnych dla nowych szkieł - zrobiona. Działa też przez WiFi, tylko trzeba było dokładniej patrzećw EOS Utility. Teraz potrzebny ładniejszy dzień na plenerowy test tego trochę plastikowego, ale obiecującego szkiełka.
Mam pytanie do posiadaczy tego obiektywu, jak duża może być różnica w ostrości pomiędzy środkiem a brzegami. Zakupiłem ten obiektyw dwa dni temu i wydaje mi się że ta różnica jest duża
to zdjęcie robione było na 10mm i f8
natomiast to na f8 i 12mm
to drugie wydaje się lepsze.
Jeszcze jedno, tym razem 16mm i też f8
Czy to jest normalne, czy to problem z obiektywem, nie mam dużego doświadczenia więc trudno mi to ocenić.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Stabilizacja jest włączona, nie wszystkie tak wychodzą, z około 40 które dziś zrobiłem niektóre wydają się w porządku np to.
temat zdawać by się chciało dawno zamknięty i wszystko zostało powiedziane , ale z upływem czasu może jaieś świeże spojrzenie odnośnie tego obiektywu ? zamierzam zakupić owe szkło ale moze macie jakieś inne lepsze na myśli szkła szerokie ?