Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Syf na płytce z punktami AF w canon 50d

Bywalec
    Miasto
    Marki

Domyślnie Syf na płytce z punktami AF w canon 50d

Witam, wie ktoś jak wyczyścić płytkę z punktami AF w canon 50d?

Mam tam sporo syfu od strony wizjera czyli trzeba ją wyjąć albo zrobić lekki dostęp aby psiknąć powietrzem.

I jeszcze jedno, mam 2 baterie, oryginalna i zamiennik i obie trzymają tak ok 200zdj. Czy ML może mieć wpływ na czas pracy baterii?

Domyślnie Odp: Syf na płytce z punktami AF w canon 50d

Prosta sprawa, wywalasz matówkę potem odkręcasz 2 śrubki i płytka prawie sama wypada

Bywalec
    Miasto
    Marki

A, wiesz może jak z delikatnością tej płytki? Raczej nie można jej dotykać? A szczoteczką z miękkim włosiem mogę pomachać?

złapałem ja pęsetą dmuchnąłem kilka raz sprężonym powietrzem i miałem czysto, tak to u mnie wyglądało prosta sprawa jak dla mnie
    ale temat już był, odsyłam
    http://www.canon-board.info/pozostal...08/index2.html
    i mała pomoc
    http://vomitron.w.interia.pl/50d_af_lamella_repair.jpg

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Ja tylko dodam że do czyszczenia wnętrza aparatu lepiej nie używać sprężonego powietrza w sprayu. Ręczna dmuchawka (grucha) jakkolwiek mniej wydajna, jest zdecydowanie bezpieczniejsza.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja tylko dodam że do czyszczenia wnętrza aparatu lepiej nie używać sprężonego powietrza w sprayu. Ręczna dmuchawka (grucha) jakkolwiek mniej wydajna, jest zdecydowanie bezpieczniejsza.
    Gruszka jest za słaba na niektóre zanieczyszczenia, proponuje taki system
    http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/ar...-01-zestaw.jpg

Bywalec
    Miasto
    Marki

Hej, dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze zapytam, żeby czegoś nie zepsuć.

Jak wyjmę matówkę to na czym ją położyć, wiem że jest bardzo delikatna, czy jak położę ją na jakimś materiale to nic jej nie będzie?

Czy jak odkręce te dwie śrubki to coś mi tam wypadnie? jakieś sprężynki czy inne małe elementy?

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Nie wiem o jakim materiale mówisz, ale lepiej nie taki, który Ci ją "okłaczy". Bo wtedy cała operacja czyszczenia o kant d...
    Czysty woreczek foliowy załatwi sprawę, ew. kartka papieru. Ważne żebyś był potem w stanie łatwo ją schwycić.

Cytat Zamieszczone przez HakunaMatata Zobacz posta
    Hej, dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze zapytam, żeby czegoś nie zepsuć.

Jak wyjmę matówkę to na czym ją położyć, wiem że jest bardzo delikatna, czy jak położę ją na jakimś materiale to nic jej nie będzie?

Czy jak odkręce te dwie śrubki to coś mi tam wypadnie? jakieś sprężynki czy inne małe elementy?
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez bajker83 Zobacz posta
    Prosta sprawa, wywalasz matówkę potem odkręcasz 2 śrubki i płytka prawie sama wypada
    Nie żebym wyszedł na pesymistę ale już widzialem takich którzy tak łatwo wywalali matówkę a potem u mnie w serwisie z płaczem nowiutkie body oddawali bo "coś jest nie tak" , HakunaMatata, pyłki nie wpływają na jakość działa AF, nie są wieksze niż 1/3 matówki, zostaw albo idz do serwisu, a jeżeli chcesz się tym bawić to zapraszam tutaj
    https://www.youtube.com/watch?v=fYGjEnm8PSc
    Podstawy angielskiego wymagane jednak obrazki są bardzo szczegółowe, filmik jest o wymianie, jedyną różnicą w twoim przypadku jest "przedmuchanie" matówki i wsadzenie jej z powrotem
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Nie żebym wyszedł na pesymistę ale już widzialem takich którzy tak łatwo wywalali matówkę a potem u mnie w serwisie z płaczem nowiutkie body oddawali bo "coś jest nie tak" , HakunaMatata, pyłki nie wpływają na jakość działa AF, nie są wieksze niż 1/3 matówki, zostaw albo idz do serwisu, a jeżeli chcesz się tym bawić to zapraszam tutaj
    https://www.youtube.com/watch?v=fYGjEnm8PSc
    Podstawy angielskiego wymagane jednak obrazki są bardzo szczegółowe, filmik jest o wymianie, jedyną różnicą w twoim przypadku jest "przedmuchanie" matówki i wsadzenie jej z powrotem
    to fakt że byle pyłek i problem narasta, jeśli ktoś to umiejętnie i w dobrych warunkach zrobi to na prawdę jest to banalna operacja trwająca zaledwie kilka minut.
    HakunaMatata jeśli piszesz czy położyć matówkę na jakąś szmatkę to lepiej oddaj puszkę do serwisu, albo zaprzyjaźni się z ościami na matówce

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów