Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Zeiss, 1Dx i matówka EC-S

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie Zeiss, 1Dx i matówka EC-S

No więc chciałem się podzielić z wami faktem, że włożyłem do 1Dx matówkę EC-S, gdyż inaczej nie byłem w stanie dobrze (na żyletę) ostrzyć manualnie tymi obiektywami. I mimo, że matówka nie jest supportowana w 1Dx wg. oficjalnych źródeł canona, to taki setup działa świetnie, a ostrzenie zeissami jest po prostu naturalne jak w klasycznych SLR-ach. Jedynie warto skorygować pomiar światła o -1/3. Generalnie jak ktoś ma taką potrzebę, to polecam taki setup. Działa przecudnie!!!
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie Odp: Zeiss, 1Dx i matówka EC-S

A matówki Ec-A Ec-B Ec-I Ec-L nie były by lepsze? Te są supportowane i ekspozycja ponoć działa prawidłowo w pomiarze centralnie-ważonym.
    R3 + RF85LDS

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

jakbym chciał ostrzyć na środku kadru to może i tak, ale na całym kadrze to właśnie EC-S
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    jakbym chciał ostrzyć na środku kadru to może i tak, ale na całym kadrze to właśnie EC-S
    Kombinowałeś może coś z 5dmkIII ? chodzi o wymianę matówki ? z tego co wiem to raczej nie można jej wymienić

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Kombinowałeś może coś z 5dmkIII ? chodzi o wymianę matówki ? z tego co wiem to raczej nie można jej wymienić
    5DmkIII nie posiadam, ale kiedyś szukałem informacji na ten temat. Oficjalnie matówka jest niewymienna. Ale są aftermarketowe ale np. Eg-S od 5D mkII pasuje.. Wymiana wymaga odkręcenia 2 śrubek.

film instruktażowy jest np. tu:

5D Mark III - Focusing Screen for Manual Lenses - YouTube
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez Demonos Zobacz posta
    5DmkIII nie posiadam, ale kiedyś szukałem informacji na ten temat. Oficjalnie matówka jest niewymienna. Ale są aftermarketowe ale np. Eg-S od 5D mkII pasuje.. Wymiana wymaga odkręcenia 2 śrubek.

film instruktażowy jest np. tu:

5D Mark III - Focusing Screen for Manual Lenses - YouTube
    Dzięki , miałem matówkę Eg-S w marku 5d II, zdecydowanie lepiej spisywała się w szkłach manualnych od normalnej.

Uprawnienia umieszczania postów