Przeczytałem Twój post 3x, później jeszcze raz swój i nadal nie wiem do czego pijesz.
nic złego hehe, po prostu napisałeś A może tylko się czepiam? ja odpisałem ze nawet jeżeli czepiasz się takich rzeczy jak pochylonej głowy czy bluzki to dobrze że się tym dzielisz
jak przeczytasz posty nawet tylko z tej galerii zobaczysz przeróżne wypowiedzi
Dla Ciebie może być to czepianie dla innych cenna uwaga. Nie mi to oceniać. Chce tylko pomóc na tyle ile mogę. Na szczęście ocena fotografii rzadko bywa jednoznaczna.
jak dla mnie - 7 całkiem fajna.
Czy wszystko oprócz twarzy rozmywałeś podczas wywoływania RAW-a?
Z rozmyciem nic nie robiłem to naturalny efekt sigmy35 i canona 5d :-) tylko poprawiłem nieco nasycenie, kolory i wygladziłem lekko skórę. Jak chcecie to mogę wrzucić foto przed.
8
Ostatnio edytowane przez faraon20 ; 10-11-2014 o 12:44
A wduszę swoje 3 grosze.
Generalnie nie lubię dzieci, i zdjęć dzieci. Ale to akurat tu wstawione pokazuje jakiś moment, jakąś emocję, coś poza kadrem. Fajne,podoba mi się
Modelka jak modelka, ale uważam że pozy są albo "niedociągnięciem" albo zbyt na siłę.
Co do kotów... oglądam którąś już dziś galeryję...I czy to ja mam zepsuty monitor? Czy mam pecha na nieostre fotki?
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
5- Pod slonce jest ok ale moglbys schowac slonce za glowa a na twarz zrobic odbicie promieni slonca z jednej albo obu stron uzywajac bialego duzego kartonu lub kolorowego. Poprosilbym tez o wieksze oczy. W portrecie oczy sa najwazniejsze a potem pozadnie rozczesane wlosy. Rob wiele zdjec z jednej pozycji i staraj sie prowadzic modelke. Ona nie musi sie usmiechac ale twarza ma przekazac cos. - ktores zdjecie trafisz.
6- Jest bardzo chaotyczne - bez specjalnej kompozycji. Nie wiem co jest obiektem zainteresowania - Lawka, Drzewa, buty czy twarz? Tak jak z poprzednim pracuj z modelka. Popros ja o drobne zmiany. Nie wiem jakby wyszlo ale ja poprosilbym zeby trzymala stopy razem, wlosy do tylu - przynajmniej z jej prawej strony, wyprostowala sie , piers do przodu. Dziewczyna ma ladna twarz - niech podniesie dumnie glowe w gore. Wszystkie zmiany sa bardzo minimalne i jak robisz zdjecia to ktores trafisz. Zachowalbym tez symetrie lawki zeby wystawala z jednej strony tak samo jak z drugiej. Tlo z tylu jest za bardzo widoczne. Rozprasza uwage. Strzelaj bardziej otwartym do f2.8 wtedy zamydlisz samochod, budynek i drzewa.
To juz ciutke lepiej. Mily catch light w oczach. Doswietlibym jej lewa strone troche. Nie za mocno ale zeby zgubic cien nosa. Zgubilbym Wlosy z prawej strony
Cos w tym stylu