[QUOTE=jaś;1229627]To masz spore doświadczenieja mam trochę inne - nigdy nie fotografowałem kompaktem, nie miałem też super hiper zoomu, od kilkudziesięciu lat używam po prostu małoobrazkowej (te parę lat z APSC robi niewielką różnicę w ilości lat) lustrzanki zenita, kilku minolt, a teraz canona, nadal zdarza mi się zrobić jakieś analogowe zdjęcia i nawet je samemu wywołać, nie fotografuję teściowej we władysławowie, a żona jak chce mieć zdjęcia z wakacji to sobie zabiera aparat
. Z tego co wyczytałem i kilka razy zacytowałem kolega chce robić fotki rodzinne, nic "profesjonalnie" jak sam to napisał
Używalne wyższe iso spowodowane różnicą wielkości fizycznie matrycy to jedna z wielu zalet aparatów pełnoklatkowych, są to podstawy fotografii i chyba każdy to wiejednakże różnica w tym jak może być zawodny aparat z klasy wstępnej a aparat klasy profesjonalnej jest spora, dlatego też jeżeli robisz zdjęcia za pieniądze nie chcesz nawalić, jest to twoja praca którą masz wykonać dobrze, wielokrotnie kosztem komfortu, różnicy w tym że robisz to co klient chce a nie to co ty chcesz, dostosowujesz sie do tego co masz zrobić a nie jakie są twoje priorytety.
Jeżeli priorytetem jest jakość to FF+jasna stałka to jak najbardziej dobry pomysł, jednak zgodnie z pierwszym postem stawiamy na fotografie rodzinną, nic profesjonalnego, aparat na urlop, a ostatnie o czym myśli chyba każdy z nas na urlopie to przemęczenie i targanie torby sprzętu , czy to foto czy innego , dlatego stawiam na niewielki aparat z względnie dobrą optyką oraz matrycą.
zysk tu nie chodzio przechwalanie się, jeżeli tak odbierasz zdobyte doświadczenie to gratuluje, mam nadzieje że oglądając mistrzostwa świata siedzisz z założonymi rękami mówiąc "ale popisówa", ale niewazne nie o tym temat
No właśnie bo stawiam na komfort, dojeżdzałbym nawet maluchem bo jest bardziej komfortowo niż tramwajem, nie mówie tutaj o stosunku ceny jaki wydajemy na coś, tylko co jest bardziej komfortowe w danej chwili. Lepszym porównaniem jest tutaj kupowanie sportowego auta mieszkając na wiosce, i wtedy zadaj pytanie "po co kupujesz niskozawieszonego porszaka skoro nie pojedziesz nigdzie i urwiesz zderzak na pierwszym wyboju"
Nie zawodowcem, ale raczej mam pewne doświadczenie którym chętnie się podziele, chyba że znowu zostane posądzony o przechwałki...
tak więc napewno uzyskasz go posiadanym body
Prosta i łatwa odpowiedź na forum...chyba z takimi się nie spotkałem, pamiętaj ile ludzi tyle opinii, jeden będzie piał z zachwytu nad 5d+28 a inny powie ze to ścierwo, i zostajesz z niczym dopóki sam nie przetestujesz.
No widzisz doświadczenie nie bierze się też z nikąd, jeżeli masz jakieś szkła od w zakresie 28-150 lub wiecej i mniej, to zrób sobie wycieczke z rodziną do parku, zabierz aparat, i pracuj tylko na danej ogniskowej tego dnia, albo wyjdz z uniwersalnym szkłem i po powrocie do domu zobacz którą ogniskową zrobiłeś najwiecej zdjęć. proste, nigdy nie da rady zadowolic się do końca bez masy sprzętu w torbie od fisha do jakieś tele landary
Tą teściową wyciągnełem specjalnie, ja nawet takowej nie posiadam ,
Myśle że pod tymi linkami znajdziesz odpowiedzi
http://www.canon-board.info/testy-sp...ecenzja-88077/
http://www.canon-board.info/pozostal...x-800px-89395/
Coś odemnie, prywatnie, miej własny rozum, nawet jeżeli nie masz wiedzy, staraj się jak najbardziej sprecyzować to czego szukasz, to czego potrzebujesz, znajdz jak najwiecej detali na temat tego co potrzebujesz, bo odnosnie pierwszego postu stwiedziłem ze szkła na wakacje do 5d i tyle, teraz mówimy o jakości jak najlepszej i nic innego sie nie liczy. Na forach wielokrotnie dostaniesz maskaryczną ilość opini która napewno cię zaskoczy, niektóra zdenerwuje, aż odechce ci się czytania tego wszystkiego. Jak już mówiłem, czase, lepiej przejechać się, przetestować, zapytac czy ktoś ma i spotkać się z taką osobą jak pytać na forum. Doświadczenie jest o wiele więcej warte jeżeli jest praktyczne a nie teoretyczne, forum może tylko zweryfikować twoj wybór i tyle.
Jeżeli masz pytania wal na PW, postaram się odpwiedzieć, wole chyba w taki sposób to robić, ty podejmiesz jaką chcesz decyzje a ja oszczędze czytania o tym, że skoro się wypowiadam argumentując coś swoim doświadczeniem to przechwalam się.
Pondro