Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Przejście na pełną klatkę - jakie obiektywy dobrać?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Przejście na pełną klatkę - jakie obiektywy dobrać?

Przychylę się częściowo do zdania kolegi powyżej. Szkoda czasu na bezsensowne kompromisy. Sprzedaj wszystko i kup najpierw C24-70L. Później C17-40 i 70-200.

Co do kompromisów, to niestety ceny obiektywów nie są z powietrza. No może z wyjątkiem Canona 17-55/2,8 IS USM, ale on do FF się nie nadaje.
    Zanim kupiłem Canona 70-200/2,8 miałem Canona 55-250 i Tamrona 70-300. Oba musiałem sprzedać ze stratą i dopiero teraz mam to co nadaje się do sportu.
    Dobrze, że nie wpakowałem się w Sigmę 70-200/2,8, bo byłaby to trzecia wtopa. Nie twierdzę, że dobre zdjęcie można zrobić tylko obiektywem klasy L. Ale gdy go już mamy, to odsetek dobrych ujęć znacznie wzrasta .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Odsetek dobrych zdjęć znacznie wzrasta gdy jest na nie pomysł - to przede wszystkim.
    Co do sprzętu, to na pierwszy obiektyw wziąłbym 17-40L albo 24-70L i ustalił jakiego zakresu potrzeba. Następnie na podstawie zrobionych zdjęć należy ustalić najczęściej wykorzystywaną ogniskową i dokupić jasną stałkę o takich parametrach.
    Potem to już w miarę przypływu kasy wedle uznania
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

ef 16-35 f/2.8 ; ef 70 - 200 f/2.8 ; ef 50 f/1.2

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Ja wciąż mysle po co amator kupuje FF i inwestuje w cos czego tak naprawde nie jest do konca pewny? Nie lepiej kupić małego bezlusterkowca EOS M +22mm i kurde idealnie, jak byłem młodszy zrobiłem kilka urlopów z moją 5d , dokładnie 2 ... i pomimo świadomoego wyboru szkła,body, i tego co robie z aparatem (a tak przynajmniej mi się wydaje prywatnie) to poraz kolejny już nie zabrałem takiego ciężaru. mały kompakt z dobrą optyką idealny na wyjazdy, wydajesz raz i nie bawisz sie w nic innego, jezdzisz z tym wszedzie, góry , morze, kajaki. Co jak co ale dla mnie na urlopie liczy się komfort a nie ciagnie sprzętu
    Może są amatorzy którzy nie cykają turystycznych fotek w czasie urlopu, turystyczne fotki są mało ekscytujące, można zrobić telefonem.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

A dlaczego turystyczna fotka musi być zła? Nawet gdy mnie ktoś poprosi o zrobienie fotki na tle i wręcza mi prosty mały aparacik, staram się zrobić dobre zdjęcie. I czy tylko kotleciarz potrafi zrobić użytek z lepszego sprzętu?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

teraz wszystko można juz robic telefonem i nawet konkurs NG wygrac
    jak ktoś potrzebuje sprzęt to go kupuje, jak ktoś się nudzi to się zastanawia miesiącami

Jak nie kupiłeś... to akurat na giełdzie ktoś ma do sprzedania 28mm 1.8. Niedawno zakupiłem i bardzo przyjemny obiektyw jest. Wprawdzie rogi nie powalają ale hmm przy małych powiększeniach nie widać tego aż tak.. Jak coś to sample z 5d mogę Ci zapodać(pisz na PW).

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów