Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Przejście na pełną klatkę - jakie obiektywy dobrać?

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie Odp: Przejście na pełną klatkę - jakie obiektywy dobrać?

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    w temacie siedze nie od wczoraj, i nie od wczoraj fotografuje, przebyłem długą drogę względem tego co teraz mam, zaczynając od kompaktu tzw, mydleniczki przez super ultra hiper zoomy, wtym samym czasie analogi ,lustra apsc wszelaką optykę amatorską oraz profesjonalną aż do FF , i wiem że bycie maniakiem sprzętowym w każdym momencie nie działa. Jeżeli jedziesz na wakacje w miejsce gdzie już nigdy nie wrócisz, japonia,chiny, kraje dalekiego wschodu, usa czy cos w tym stylu ok rozumiem zabieranie ze sobą czegoś co jest mniej zawodne, ale przez to mniej wygodne, jeżeli jednak spędzasz czas we władku nad morzem (swoją drogą pozdrawiam władysławowo i chałopowo, forever love) w dodatku z żoną i dziećmi, psem i teściową to myśle że ostatnią rzeczą jaką chce sie robić to ładowanie z rana torby z aparatem, 2 przynajmniej szkłami, zapasowym aku, kluczami do domu, portfelem, okularami itp itd i ruszanie na łowy... Miałem tak, dziękuje. Może dlatego że na codzień mam do czynienia z aparatem i wakacje kojarzą mi się z odpoczynkiem a nie z targaniem sprzętu, ale co kto lubi.
    Bardzo pięknie opisałeś dylematy fotografujacego.Nie wziąłeś w opisie pod uwagę posiadanego sprzętu oraz "umiejętności".
    imho:
    - z latami :zmniejsza się zapotrzebowanie na fotografowanie teściwej- co wyymienileś
    -nie chwal się swoimi doświadczeniami ,
    chcesz sie licytować ?
    ja fotografowałem Sony Mavica na dyskietkę !
    I mam te fotki.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie

Pytanie dlaczego GM pnie tak w zaparte z tymi bezlustrami i kompaktami i innym badziewiem skoro FF + 1,4 to super połączenie, ba połączenie miażdżące, lepiej to już może być tylko jak masz L, a może dlatego że w temacie siedze nie od wczoraj, i nie od wczoraj fotografuje, przebyłem długą drogę względem tego co teraz mam, zaczynając od kompaktu tzw, mydleniczki przez super ultra hiper zoomy, wtym samym czasie analogi ,lustra apsc wszelaką optykę amatorską oraz profesjonalną aż do FF , i wiem że bycie maniakiem sprzętowym w każdym momencie nie działa.
    To masz spore doświadczenie ja mam trochę inne - nigdy nie fotografowałem kompaktem, nie miałem też super hiper zoomu, od kilkudziesięciu lat używam po prostu małoobrazkowej (te parę lat z APSC robi niewielką różnicę w ilości lat) lustrzanki zenita, kilku minolt, a teraz canona, nadal zdarza mi się zrobić jakieś analogowe zdjęcia i nawet je samemu wywołać, nie fotografuję teściowej we władysławowie, a żona jak chce mieć zdjęcia z wakacji to sobie zabiera aparat . Amator w czasie wakacji ma trochę więcej czasu na realizację pasji nie wciskaj mu fotografowania teściowej.

Ja natomiast zawsze się zastanawiam czemu profesjonaliści tak często używają lustrzanek FF przecież w biznesie powinien rządzić rachunek ekonomiczny, a zdjęcia jakie wykonują daje się zrobić jakąś tanią hybrydą - przecież i tak w większości przypadków nie będzie widać różnicy, a w pozostałych klient nie będzie widział różnicy.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-07-2014 o 22:13
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    po lekturze np. naszego forum łatwo dojść do przekonania, że FF a zwłaszcza stare 5D to genialny i jedyny sposób na udane zdjęcia.
    Do tego jasne stałki choćby i manualne.
    Po wielu doświadczeniach,porażkach i analizach zrobionych fotek.
    Moje zdanie:
    FUCK manuale,szczególnie starsze:heliosy,pentaxy inne revuony czy porsty.
    Miałem i używałem.Bawić sie można.Nie zastąpią jednak nowego dobrego obiektywu.

Ale się dyskusja wywiązała.

Ja wciąż mysle po co amator kupuje FF i inwestuje w cos czego tak naprawde nie jest do konca pewny? [...]
    A po co kupujesz Audi, skoro do pracy/kościoła/sklepu dojedziesz tramwajem?

Kolega GM (m. in.) jest zawodowcem i jako taki pewnie inaczej patrzy na robienie zdjęć.
    Mnie zależy PRZEDE WSZYSTKIM na jakości obrazka (ostrość, kolor). Kompozycja na dalszym planie.
    Zadając pytanie spodziewałem się raczej odpowiedzi typu: Miałem 5D i 28/2.8 i to super zestaw. (albo do d..., nie kupuj tego szkła).
    Zdaję sobie sprawę z przepaści doświadczenia jaka dzieli mnie od większości z Was, ale gdybym wiedział dokładnie czego chcę, to bym tu nie pytał
    Czytając niektóre posty można odnieść wrażenie jak przy czytaniu ogłoszeń o pracę: Poszukujemy osoby młodej, najlepiej z długoletnim doświadczeniem.

P.S.
    Nie zabieram teściowej na wakacje.

P.P.S.
    Ktoś napisał, że Sigma 35 daje specyficzny obrazek. Dlaczego?
    Ostatnio edytowane przez mar_ko ; 05-07-2014 o 23:06

Cytat Zamieszczone przez mar_ko Zobacz posta
    Zadając pytanie spodziewałem się raczej odpowiedzi typu: Miałem 5D i 28/2.8 i to super zestaw. (albo do d..., nie kupuj tego szkła).
    Proszę bardzo:
    moje zdanie
    -Długo używałem Pentax K-5,w zasadzie porównywalny obrazkiem z 5D2 i sprwnością AF.
    -z Pentaxem K-5 uzywałem dobre obiektywy: Sigma 10-20/3,5. Sigma 50-500 OS,Pentax 18-135,Pentax 100/2,8Macro
    teraz używam: jak w stopce.
    Ten zestaw na dziś zadowala mnie w pełni.
    Brakuje mi stałki,tu sie waham : C100/2 lub S 150/2,8 M
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

[QUOTE=jaś;1229627]To masz spore doświadczenie ja mam trochę inne - nigdy nie fotografowałem kompaktem, nie miałem też super hiper zoomu, od kilkudziesięciu lat używam po prostu małoobrazkowej (te parę lat z APSC robi niewielką różnicę w ilości lat) lustrzanki zenita, kilku minolt, a teraz canona, nadal zdarza mi się zrobić jakieś analogowe zdjęcia i nawet je samemu wywołać, nie fotografuję teściowej we władysławowie, a żona jak chce mieć zdjęcia z wakacji to sobie zabiera aparat .
    Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Amator w czasie wakacji ma trochę więcej czasu na realizację pasji nie wciskaj mu fotografowania teściowej.
    Z tego co wyczytałem i kilka razy zacytowałem kolega chce robić fotki rodzinne, nic "profesjonalnie" jak sam to napisał

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Ja natomiast zawsze się zastanawiam czemu profesjonaliści tak często używają lustrzanek FF przecież w biznesie powinien rządzić rachunek ekonomiczny, a zdjęcia jakie wykonują daje się zrobić jakąś tanią hybrydą - przecież i tak w większości przypadków nie będzie widać różnicy, a w pozostałych klient nie będzie widział różnicy.
    Używalne wyższe iso spowodowane różnicą wielkości fizycznie matrycy to jedna z wielu zalet aparatów pełnoklatkowych, są to podstawy fotografii i chyba każdy to wie jednakże różnica w tym jak może być zawodny aparat z klasy wstępnej a aparat klasy profesjonalnej jest spora, dlatego też jeżeli robisz zdjęcia za pieniądze nie chcesz nawalić, jest to twoja praca którą masz wykonać dobrze, wielokrotnie kosztem komfortu, różnicy w tym że robisz to co klient chce a nie to co ty chcesz, dostosowujesz sie do tego co masz zrobić a nie jakie są twoje priorytety.
    Jeżeli priorytetem jest jakość to FF+jasna stałka to jak najbardziej dobry pomysł, jednak zgodnie z pierwszym postem stawiamy na fotografie rodzinną, nic profesjonalnego, aparat na urlop, a ostatnie o czym myśli chyba każdy z nas na urlopie to przemęczenie i targanie torby sprzętu , czy to foto czy innego , dlatego stawiam na niewielki aparat z względnie dobrą optyką oraz matrycą.

zysk tu nie chodzio przechwalanie się, jeżeli tak odbierasz zdobyte doświadczenie to gratuluje, mam nadzieje że oglądając mistrzostwa świata siedzisz z założonymi rękami mówiąc "ale popisówa" , ale niewazne nie o tym temat

A po co kupujesz Audi, skoro do pracy/kościoła/sklepu dojedziesz tramwajem?
    No właśnie bo stawiam na komfort, dojeżdzałbym nawet maluchem bo jest bardziej komfortowo niż tramwajem, nie mówie tutaj o stosunku ceny jaki wydajemy na coś, tylko co jest bardziej komfortowe w danej chwili. Lepszym porównaniem jest tutaj kupowanie sportowego auta mieszkając na wiosce, i wtedy zadaj pytanie "po co kupujesz niskozawieszonego porszaka skoro nie pojedziesz nigdzie i urwiesz zderzak na pierwszym wyboju"
    Kolega GM (m. in.) jest zawodowcem i jako taki pewnie inaczej patrzy na robienie zdjęć.
    Nie zawodowcem, ale raczej mam pewne doświadczenie którym chętnie się podziele, chyba że znowu zostane posądzony o przechwałki...
    Mnie zależy PRZEDE WSZYSTKIM na jakości obrazka (ostrość, kolor). Kompozycja na dalszym planie.
    tak więc napewno uzyskasz go posiadanym body
    Prosta i łatwa odpowiedź na forum...chyba z takimi się nie spotkałem , pamiętaj ile ludzi tyle opinii, jeden będzie piał z zachwytu nad 5d+28 a inny powie ze to ścierwo, i zostajesz z niczym dopóki sam nie przetestujesz.
    Zdaję sobie sprawę z przepaści doświadczenia jaka dzieli mnie od większości z Was, ale gdybym wiedział dokładnie czego chcę, to bym tu nie pytał
    No widzisz doświadczenie nie bierze się też z nikąd, jeżeli masz jakieś szkła od w zakresie 28-150 lub wiecej i mniej, to zrób sobie wycieczke z rodziną do parku, zabierz aparat, i pracuj tylko na danej ogniskowej tego dnia, albo wyjdz z uniwersalnym szkłem i po powrocie do domu zobacz którą ogniskową zrobiłeś najwiecej zdjęć. proste, nigdy nie da rady zadowolic się do końca bez masy sprzętu w torbie od fisha do jakieś tele landary

P.S.
    Nie zabieram teściowej na wakacje.
    Tą teściową wyciągnełem specjalnie, ja nawet takowej nie posiadam ,

P.P.S.
    Ktoś napisał, że Sigma 35 daje specyficzny obrazek. Dlaczego?
    Myśle że pod tymi linkami znajdziesz odpowiedzi
    http://www.canon-board.info/testy-sp...ecenzja-88077/
    http://www.canon-board.info/pozostal...x-800px-89395/

Coś odemnie, prywatnie, miej własny rozum, nawet jeżeli nie masz wiedzy, staraj się jak najbardziej sprecyzować to czego szukasz, to czego potrzebujesz, znajdz jak najwiecej detali na temat tego co potrzebujesz, bo odnosnie pierwszego postu stwiedziłem ze szkła na wakacje do 5d i tyle, teraz mówimy o jakości jak najlepszej i nic innego sie nie liczy. Na forach wielokrotnie dostaniesz maskaryczną ilość opini która napewno cię zaskoczy, niektóra zdenerwuje, aż odechce ci się czytania tego wszystkiego. Jak już mówiłem, czase, lepiej przejechać się, przetestować, zapytac czy ktoś ma i spotkać się z taką osobą jak pytać na forum. Doświadczenie jest o wiele więcej warte jeżeli jest praktyczne a nie teoretyczne, forum może tylko zweryfikować twoj wybór i tyle.

Jeżeli masz pytania wal na PW, postaram się odpwiedzieć, wole chyba w taki sposób to robić, ty podejmiesz jaką chcesz decyzje a ja oszczędze czytania o tym, że skoro się wypowiadam argumentując coś swoim doświadczeniem to przechwalam się.

Pondro
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

zysk tu nie chodzio przechwalanie się, jeżeli tak odbierasz zdobyte doświadczenie to gratuluje, mam nadzieje że oglądając mistrzostwa świata siedzisz z założonymi rękami mówiąc "ale popisówa
    Dziękuję ja i mam nadzieje inni za Twoją obszerną odpowiedź.
    -mistrzostw nie oglądam,bo dlaczego miałbym marnować swój wolny czas na ogląganie najgłupszego na świecie widowiska ,czyli kopanej skórki ?
    -wciąż nie wiemy : czy ważniejszy jest sprzęt czy fotografik.
    -marny sprzęt(na dziś) nie zastąpi dobrego fotografa i odwrotnie,sesja 3000 fotek i z tego się wybierze 200 akceptowalnych.
    -na szczęście to nie mój problem,tylko się tym bawię(fitografowaniem)

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Dziękuję ja i mam nadzieje inni za Twoją obszerną odpowiedź.
    -mistrzostw nie oglądam,bo dlaczego miałbym marnować swój wolny czas na ogląganie najgłupszego na świecie widowiska ,czyli kopanej skórki ?
    -wciąż nie wiemy : czy ważniejszy jest sprzęt czy fotografik.
    -marny sprzęt(na dziś) nie zastąpi dobrego fotografa i odwrotnie,sesja 3000 fotek i z tego się wybierze 200 akceptowalnych.
    -na szczęście to nie mój problem,tylko się tym bawię(fitografowaniem)
    -ja również ich nie oglądam, strata czasu
    -moim zdaniem oba te czynniki maja swoje znaczenie, fotograf z wiedzą, sprzęt z możliwościami, pewnych rzeczy się nie przeskoczy
    -marny sprzęt nigdy nie zastąpi dobrego fotografa, odwrotnie jest już łatwiej bo niekoniecznie z 3000 zdjęć a z 6tyś i wybieraj, co jednak jeszcze pozostaje to sensowna obróbka (ale mowimy tutaj o zarabianiu na tym)
    -chyba każdy się tym bawi, niezależnie czy dzięki temu coś zarabia czy nie, inaczej jaki byłby sens robienia czegoś takiego?
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Moze 17-40? (_._) nie urywa, ale zawsze to tanio i szeroko.

Do tej pory miałem Canon 40D. Do niego:
    Tamron 17-50 (bez VC) od Cichego,
    Canon 50/1.8
    Canon 85/1.8
    Canon 28-135
    Kilka dni temu nabyłem 5D, w związku z czym pozbywam się 40D i Tamrona.
    Zostają mi w praktyce 2 obiektywy, bo 50-tka coraz częściej łapie Err 01 (na obu puszkach) i na wakacje już jej nie zabiorę.
    Myślę o jakiejś stałce w dolnym zakresie, np. 20/2.8 lub 35/2.0.
    Zastanawiałem się też nad pozbyciem się 28-135 i zamianą np. na 28-75 Tamrona.
    Zawsze jednak przy tego typu decyzjach ogarnia mnie masa wątpliwości, dlatego pytam, czy Waszym zdaniem moje pomysły się sprawdzą, czy iść w zupełnie innym kierunku? (może coś naprawdę szerokiego, typu Tokina 16-28)?
    Zastosowania - głównie rodzinne fotki, wakacje - widoczki, żadnych profesjonalnych zamiarów.
    Plastikową 50-tkę sprzedaj, bo to kiepski obiektyw i często mi się mylił (około 20% strzałów). Canona 28-135 też możesz opchnąć.
    Ja na Twoim miejscu szukałbym dobrego używanego Canona 24-70/2,8L USM albo nowego Tamrona 24-70/2,8 VC USD. Do Canona 85/1,8 USM może być całkiem dobrze.
    Z czasem uzupełnisz sobie zakres o wspomnianą Tokinę 16-28 i np Canona 70-200/2,8 L USM. Zobaczysz czego Ci będzie brakować w pierwszej kolejności.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów